Lupte grele pentru suspendarea lui Traian Băsescu: Revocarea Avocatului Poporului, a lui Vasile Blaga şi a Robertei Anastase

La solicitarea USL, Birourile Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis convocarea marţi, de la ora 13.00, a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului. Grupurile PSD şi PNL vor solicita marţi, în plenul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui acestei camere, Vasile Blaga. Totodată, surse din USL au precizat că încă se analizează oportunitatea înlocuirii în funcţie şi a Robertei Anastase de la şefia Camerei Deputaţilor.
Şedinţă în Parlamentul României. (Mihut Savu / Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
03.07.2012

UPDATE 2 - USL îi propune pe Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea în locul lui Vasile Blaga şi a Robertei Anastase

Conform unor surse parlamentare, grupurile PSD şi PNL vor solicita marţi, în plenul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui acestei camere, Vasile Blaga.

"Astăzi, la plenul de la Senat de la 17.00 vom cere revocarea lui Blaga, pe considerentul că majoritatea trebuie să fie reprezentată în fruntea acestui for", au precizat marţi sursele citate.

În locul lui Vasile Blaga, USL îl va propune pe senatorul PNL Crin Antonescu.

De asemenea, surse din USL au declarat marţi că încă se analizează oportunitatea înlocuirii în funcţie şi a Robertei Anastase de la şefia Camerei Deputaţilor. Dacă propunerea se va materializa, USL va cere înlocuirea ei cu deputatul Valeriu Zgonea.

UPDATE 1 - Vasile Blaga: "Nu va convoc sesiunea extraordinară a Senatului!"

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat marţi că nu va convoca sesiune extraordinară a Senatului pentru revocarea sa din funcţie, întrucât solicitarea USL este "neconstituţională şi nelegală".

Totodată, parlamentarii PDL - care au părăsit plenul reunit al camerelor - au lăsat pe pupitre foi cu mesaje precum "Salvaţi ICR!", "Salvaţi TVR!" sau "Salvaţi !".

USL vrea să schimbe "tot ce mişcă"

Vom cere revocarea lui Blaga, pe considerentul că majoritatea trebuie să fie reprezentată în fruntea acestui for

La solicitarea USL, Birourile Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis convocarea marţi, de la ora 13.00, a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului. Conform unor surse parlamentare, grupurile PSD şi PNL vor solicita marţi, în plenul Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui acestei camere, Vasile Blaga. Totodată, surse din USL au declarat că încă se analizează oportunitatea înlocuirii în funcţie şi a Robertei Anastase de la şefia Camerei Deputaţilor.

Birourile Permanente s-au reunit marţi dimineaţă într-o şedinţă ad-hoc, convocată la solicitarea USL, iar reprezentanţii Uniunii au cerut şi au obţinut convocarea unei noi sesiuni extraordinare a Parlamentului, marţi, la ora 14.00, care urmează să aibă pe ordinea de zi revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu.

PDL a părăsit plenul

În semn de protest, parlamentarii PDL au părăsit plenul şedinţei comune a camerelor parlamentare.

Vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a precizat că revocarea din funcţie a Avocatului Poporului a fost solicitată de USL pentru "încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare".

Decizia de convocare a unei noi sesiuni extraordinare a fost luată cu 16 voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă".

Ioan Chelaru a mai precizat că la ora 11.00 cele două Comisii juridice ale Parlamentului au fost convocate şi se vor pronunţa asupra cererii pe care grupurile USL au depus-o.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor