Părinţii obligaţi să notifice autorităţile dacă îşi părăsesc copiii

Marţi a fost aprobat un proiect de lege privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Normele noului act normativ urmăresc să îmbunătăţească condiţiile legale în care părinţii părăsesc obligându-i pe aceştia să notifice autorităţile cu 40 de zile înainte şi să desemneze persoana în grija căreia rămâne copilul.
Copii, în aşteptarea darurilor (Epoch Times România)
Epoch Times România
04.09.2013

Marţi a fost aprobat un proiect de lege privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Normele noului act normativ urmăresc să îmbunătăţească condiţiile legale în care părinţii părăsesc copiii, obligându-i pe aceştia să notifice autorităţile cu 40 de zile înainte şi să desemneze persoana în grija căreia rămâne copilul.

Acest proiect de lege urmăreşte modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, astfel încât "să stea la baza luării de către profesionişti a deciziilor cu privire la copil, detaliindu-se interesul superior al copilului" declară secretarul de stat în ministerul Muncii, Codrin Scutaru.

Conform datelor furnizate de evidenţa populaţiei, în toată ţara există mai mult de 10.000 de minori fără acte de identitate, care la data împliniri vârstei de 14 ani se găseau în imposibilitatea de primi unul.

Conform legislaţiei în vigoare, minorul care nu depune actele necesare pentru cartea de identitate, în maximum 15 zile de la data împlinirii vârstei de 14 ani, este susceptibil pentru sancţiuni.

"Notificarea va conţine, în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor sau tutorelui, după caz. Confirmarea persoanei în întreţinerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanţa de tutelă, în conformitate cu prevederile prezentei legi", se arată în raportul Comisiei.

Potrivit secretarului de stat, acest proiect de lege clarifică şi procedura de înregistrare a naşterii copiilor părăsiţi. În acelaşi timp, sunt reglementate şi sancţiunile care ar putea fi aplicate în situaţia îndeplinirii defectuoase a responsabilităţilor părinteşti, crescute prin acest proiect de act normativ.

”Eu consider că protecţia şi promovarea drepturilor copilului trebuie să se numere si printre priorităţile noastre legislative şi tocmai de aceea rog toţi colegii şi colegele parlamentari, indiferent de grupurile politice, să voteze acest proiect de lege. PSD susţine şi va vota pentru aprobare,” mai declară Ana Birchall, şefă a Departamentului de Educaţie publică şi Cercetare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor