A sunat primul clopoţel, dar noul an de studii începe cu o serie de probleme în Moldova

Aproximativ 35 de mii de copii din Moldova vor merge astăzi în clasa I. Proaspeţii şcolari vor primi în mod tradiţional, câte un Abecedar, primul lor manual şcolar. Clopoţelul a răsunat astăzi în aproape 1400 de şcoli, Prima oră a anului şcolar s-a desfăşurat cu genericul „Cultura Republicii Moldova la 22 de ani de independenţă”.
Elevi şcoala generală (Epoch Times România)
Ana Chitoroagă
02.09.2013

Aproximativ 35 de mii de copii din Moldova vor merge astăzi în clasa I. Proaspeţii şcolari vor primi în mod tradiţional, câte un Abecedar, primul lor manual şcolar. Clopoţelul a răsunat astăzi în aproape 1400 de şcoli, Prima oră a anului şcolar s-a desfăşurat cu genericul „Cultura Republicii Moldova la 22 de ani de independenţă”.

În acest an de studii, la dispoziţia elevilor vor fi puse 31 de titluri de manuale pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal.

Pentru editarea manualelor, din bugetul de stat au fost alocate în anul curent 8,5 milioane de lei, iar din fondul special pentru manuale – 12,7 milioane de lei. În acest an de studii, la dispoziţia elevilor vor fi puse 31 de titluri de manuale pentru învăţământul primar, gimnazial şi liceal. 13 titluri au fost traduse în limba rusă.

Procesul de studii va fi organizat în 1.347 de instituţii de învăţământ preuniversitar, în care activează în jur de 36 de mii de cadre didactice. Necesarul de cadre didactice pentru anul de studii 2013-2014 constituie 1.054 de persoane. Totodată, în anul curent, 1.917 tineri au absolvit instituţiile de învăţământ superior la specialităţile pedagogice, iar 585 de tineri au absolvit colegiile de profil.

Şi în noul an de studii, transportarea elevilor spre şi de la şcolile de circumscripţie se va realiza prin intermediul autobuzelor şcolare sau prin achiziţionarea serviciilor de transport. Cele 109 autobuze şcolare procurate în perioada 2010- 2012 se află în gestiunea direcţiilor raionale de învăţământ.

Până la data de 20 august curent, conform informaţiei preliminare oferite de administraţiile publice locale, reparaţiile capitale din instituţiile educaţionale din zece raioane au fost realizate în volum de cca 85-100%, în patru raioane - în volum de 40%, iar în celelalte unităţi administrative - în volum de 60-80%. În total, pentru investiţii şi reparaţii capitale, în anul 2013 în bugetul de stat au fost planificate alocaţii în sumă de 45319,3 mii lei.

Conform datelor prezentate de comisiile de repartizare a absolvenţilor, în anul şcolar 2013-2014 corpul profesoral va fi suplinit cu încă cca 750 de tineri specialişti care au primit adeverinţele de plasare în câmpul muncii. Dar potrivit Ministerului Educaţiei, situaţia este mult mai critică, decât arată statistica, se începe noul an de învăţământ dar fără profesori pentru a suplini locurile vacante.

Însă noul an de învăţământ începe cu o serie de probleme. Acestea au fost discutate astăzi, la şedinţa Consiliului General al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei, la care a participat şi Ministrul Educaţiei Maia Sandu. Oficialul a accentuat problema deficitului de profesori tineri, dar şi numărul mare de şcoli care vor începe anul de învăţământ fără reparaţie capitală.

Maia Sandu a recunoscut că în scurt timp, s-ar putea crea un deficit de profesori, deoarece aproape 30 la sută dintre pedagogi sunt de vârstă pensionară şi pre-pensionară.

"Problema cadrelor didactice este, probabil, cea mai serioasă. 18% din cadrele didactice sunt de vârstă pensionară, 8% sunt de vârstă pre-pensionară, deci, aproape 26% vor fi de vârstă pensionară. Întrebarea este cine va urma după aceşti oameni, pentru că ştim care este interesul tinerilor", a punctat ministrul.

Mai mult, peste 40 la sută din şcolile din ţară au nevoie de reparaţii capitale. Ministerul încearcă, în prezent, să găsească bani pentru a rezolva problema.

De asemenea la şedinţă s-a vorbit şi despre cele 176 localităţi din ţară care nu au o grădiniţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor