Părinţii cer îmbunătăţirea condiţiilor de igienă din şcoli şi grădiniţe
alte articole
În legătură cu situaţia necorespunzătoare privind igiena din instituţiile de învăţământul şcolar şi preşcolar din Moldova, Asociaţia Obştească „Părinţi Solidari” a organizat luni, 23 octombrie, un flash mob în faţa Primăriei, a Ministerului Educaţiei şi a Direcţiei Generale Educaţie Tineret şi Sport (DGETS) unde au lăsat câte o petiţie, solicitând autorităţilor soluţionarea acestei probleme.
Potrivit Alei Revenco, membră a grupului de iniţiativă a Asociaţiei „Părinţi Solidari”, după atenţionarea administraţiei Primăriei Municipiului Chişinău, Guvernului Republicii Moldova, Ministerului Educaţiei şi Direcţiei Generale Educaţie Tineret şi Sport a RM de problemele din alimentaţie, închiderea pe timp de vară a grădiniţelor şi a colectării ilegale de bani de la părinţi pentru întreţinerea instituţiilor de învăţământ, acum este semnalată problema igienei din şcolile şi grădiniţele din Moldova.
„Am avut o petiţie on-line pe care am înaintat-o Direcţiei Generale, Educaţie, Tineret şi Sport (DGETS) privind asigurarea cu produse de igienă, dar cu părere de rău s-a dat vina pe inexistenţa unei finanţări suficiente. Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale urmează să atragă atenţia asupra normelor care sunt, dar şi la respectarea acestor norme în instituţiile de stat, educative, atât în şcoli cât şi în grădiniţe”, a declarat Ala Revenco.
Aşteptând mai bine de jumătate de oră pe cineva din administraţia Ministerului Educaţiei să discute cu părinţii aflaţi în holul instituţiei, unul dintre părinţi a declarat că aceasta denotă „atitudinea Ministerului Educaţiei faţă de copii. Cred că prin aceste fapte se demonstrează tot. Acesta este nivelul Ministerului Educaţiei”. Mai mult decât atât, administraţia Ministerului Educaţiei a fost anunţată despre flash mob-ul părinţilor cu două ore înainte, astfel că aceştia au avut suficient timp, în opinia părinţilor, să delege pe cineva să discute cu ei.
După aproape o oră de aşteptare, s-a apropiat de părinţi şeful Direcţiei Învăţământ General al Ministrului Educaţiei, Valentin Crudu, căruia i-au încredinţat atât petiţia cu toate solicitările cât şi un tort din hârtie igienică în semn de nemulţumire faţă de condiţiile precare din grădiniţe şi şcoli.
În context, participanţii la flash mob au solicitat autorităţilor să răspundă la câteva întrebări, cum ar fi:
1) Câţi dintre funcţionarii primăriei, inclusiv primari, viceprimari, cei de la DGETS şi Direcţia Finanţe, Ministerul Educaţiei, Guvern, Parlament etc., vin la serviciu cu hârtie igienică şi săpun lichid de acasă?
2) Cum ar trebui să procedeze educatorii cu copiii ai căror părinţi nu doresc să achite taxe ilegale pentru hârtie igienică şi săpun?
3) Cum ar putea avea o bună funcţionare o instituţie preşcolară în cazul în care autorităţile nu asigură produsele igienice de primă necesitate?
„Hârtia igienică în general nu a fost inclusă din anul 1986 în normativele pentru copii. De 31 de ani avem o situaţie deplorabilă şi la capitolul băile copiilor din grădiniţe şi şcoli, comparativ cu alte instituţii de stat, cum ar fi Primăria, Centrul de Sănătate Publică, Parlamentul etc. Ne pare rău că atât Ministerul, DGETS, Primăria, Guvernul şi Parlamentul au o atitudine foarte proastă faţă de copii”, a specificat jurnalista Carolina Chirilescu, prezentă la eveniment şi în calitate de părinte.
Nemulţumit de prezenţa părinţilor în holul instituţiei, Valentin Crudu i-a acuzat pe părinţi că ar face parte din formaţiuni politice şi ar politiza problemele din instituţiile de învăţământ. „Mie îmi pare foarte rău că în ultima perioadă, dvs şi alţii care fac parte din diferite formaţiuni politice, politizaţi subiectul. Lucrurile oricum încet dar se schimbă. Ar fi ideal dacă noi am putea să rezolvăm întrebările care nu s-au rezolvat în 20-25 de ani de independenţă. Dacă ne uităm la felul cum au crescut normativele la întreţinerea copiilor în grădiniţe, nu putem să zicem că astăzi statul nu alocă bani pentru grădiniţe. Este altceva că poate pe alocuri, mai ales în municipiul Chişinău, aceste resurse sunt insuficiente”, a declarat reprezentantul Ministerului Educaţiei. Într-un final, Crudu le-a propus părinţilor să se aşeze la o masă de dialog şi să comunice eficient.
Învinuiţi de afiliere politică, părinţii prezenţi la eveniment au declarat: „Ne pare rău că autorităţile în loc să se sesizeze pe marginea problemelor, ne învinuiesc că am fi afiliaţi politic”. Ulterior participanţii la eveniment s-au deplasat la DGETS unde au depus de asemena o petiţie în acest sens exprimându-şi încrederea că măcar această încercare a lor de a soluţiona problema produselor de igienă să aibă mai mult succes decât cea precedentă.