Parfum de epocă – poftiţi la Hotel Cişmigiu
Una dintre construcţiile emblematice ale Bucureştiului vechi, Hotelul Cişmigiu, se pregăteşte pentru o a doua tinereţe.
Stabilimentul, care a fost construit acum 100 de ani, a trecut prin lucrări de consolidare şi renovare care au costat 15 milioane de euro, iar clădirea va cuprinde atât spaţii comerciale la parterul clădirii, spaţii pentru birouri la mezanin şi etajul 1, cât şi un hotel de 4 stele cu 60 de apartamente la etajele superioare. În plus, clădirea va avea 36 de locuri de parcare subterane, iar proprietarii plănuiesc să redeschidă şi celebra berărie Gambrinus, care era amplasată la parterul vechiului hotel.
Foarte interesant este faptul că din vechiul hotel nu s-a păstrat decât faţada, renovată complet, interioarele fiind demolate complet şi reconstruite! Compania spaniolă care deţine hotelul, Hercesa, a intenţionat să păstreze clădirea în întregul ei, la interior şi exterior, şi doar să reconsolideze structura de rezistenţă. Reprezentantul acesteia, însă, a declarat pentru „gândul” că "din păcate, totul era extrem de deteriorat, zdruncinat de cutremure, de trepidaţii, aproape descompus.
"Hotelul nu a căzut pentru că a avut o structură mixtă - metal şi beton armat - ceea ce i-a conferit o marjă mai mare de flexibilitate, element extrem de important", povesteşte Mauricio Mesa Gomez. "Lucrarea a presupus o mare complexitate tehnică. Am străpuns, la fiecare nivel, şi am turnat un pilon de beton, temporar, fixat prin armătură metalică, la faţadă. Apoi am început demolarea, manual, de sus până jos. Am reuşit să creăm un nou spaţiu, în subteran, unde am construit o parcare cu 36 de locuri, hotelul devenind, astfel, unicat - singura clădire istorică din Bucureşti cu parcare la subsol. La interior, am creat o structură nouă, cu instalaţii şi dotări de ultimă oră. Propriu-zis, o altă clădire este ataşată faţadei istorice. Aşa a devenit Hotel Cişmigiu o carte de vizită, extrem de importantă, atât pentru noi cât şi pentru oraş".
Printre primii chiriaşi ai incintei se numără Institutul Cervantes, care a anunţat că se mută în clădirea proaspăt renovată de pe Bulevardul Elisabeta. “Veniţi vineri, 22 iunie, la sediul din str. Marin Serghiescu 12! Ne vom lua rămas-bun de aici, pentru că vara aceasta Instituto Cervantes se mută în casă nouă, lângă Cişmigiu!” – anunţă Institutul pe pagina sa de Facebook.
Clădirea Hotelului Cişmigiu a fost construită în 1912 de către arhitectul aromân Nicolae Nacu Pissiota. Se spune că a fost prima construcţie ridicată pe Bulevardul Regina Elisabeta. Primul nume al imobilului a fost “Hotel Palace” şi, la timpul respectiv, reprezenta una dintre bijuteriile Micului Paris.
În 1920, hotelul avea o capacitate de 200 de camere şi găzduia cele mai multe delegaţii care ajungeau în “Micul Paris”, cum era numit Bucureştiul în acei ani. Construcţia a aparţinut familiei arhitectului până în anul 1948, când a fost naţionalizată de regimul comunist. Atunci i-a fost schimbat numele în Hotel Cişmigiu. În anii ’50, imobilul devine pentru prima oară cămin studenţesc al Facultăţii de Teatru şi Film din Bucureşti. În următorii ani nu a mai fost deloc renovat, astfel că, din anii ’70 şi până la Revoluţie, este închis pentru că după 1989 să fie redeschis şi să redevină cămin pentru studenţii de la actorie.