Parcul Natural Tamadaba, plămânul verde din Gran Canaria, ameninţat de incendii [video]
alte articole
Parcul Natural Tamadaba (Parque Natural de Tamadaba sau Pinar de Tamadaba) este unul dintre cele mai bine păstrate secrete din Gran Canaria. Peste 7.500 de hectare de arbori alcătuiesc această zonă, considerată plămânul verde al insulei. Dar nu numai, este unul dintre locurile cel mai puţin modificate de mâna omului din întregul arhipelag, după cum a subliniat de mai multe ori Guvernul Insulelor Canare, precum şi experţi. Acesta face part din municipalităţile Agaete, Artenara şi La Aldea de San Nicolas.
Incendiul, care a izbucnit sâmbătă, 17 august, în Valleseco şi s-a extins în şapte municipalităţi ale insulei, este deja o adevărată ameninţare pentru această bijuterie de mediu ambiental al insulei, în care flăcările au intrat deja cu forţa. Este o bijuterie nu numai pentru pădurile de pin, dar şi pentru numeroasele păsări şi reptile care locuiesc în zonă, inclusiv şopârla uriaşă din Gran Canaria.
Aceste specii sunt conservate în Parcul Natural Tamadaba - parte a zonei declarate Rezervaţie a Biosferei de către UNESCO - unde pe lângă impunătoarea pădure de pini există pădurile luxuriante formate din plante cum ar fi olivillos, brezos sau acebiños. Primăria de Gran Canaria explică faptul că aceste specii, împreună cu toată vegetaţia prezentă, îndeplinesc funcţia de pădure burete, care ajută, de asemenea, la obţinerea apei din nori.
Acest parc natural a fost declarat Zona de Especial Conservación (ZEC) şi este parte integrantă a Red Natura 2000. De asemenea, un sector foarte lung de-a lungul coastei de la La Aldea până la Agaete este considerat Punct de Interes Geologic (PIG) de către Institutul Tehnologic Minier din Spania. Este interesant faptul că din această pădure de pini se poate vizualiza partea externă a impunătoarei Caldera de Tejeda ( o formaţiune de origine vulcanică formată de râpe abrupte din care se ridică două roci, simbolurile geologice ale insulei: Roque Nublo şi Roque Bentayga).
A vizita pădurea de pin din Tamadaba înseamnă a te deconecta de restul lumii şi a te conecta cu natura. Înseamnă să respiri aerul curat din municipiul Artenara situat deasupra norilor sau din zona de nord-vest, în La Aldea şi Agaete. Pierderea acestei păduri de pin este inestimabilă pentru insula Gran Canaria.
Tamadaba găzduieşte cea mai mare parte a păsărilor prezente pe această insulă. Nevertebratele, cu un număr mare de endemisme, asigură o biodiversitate exclusivă. “În Parcul Natural Tamadaba există opt specii şi două subspecii endemice ale insulei Gran Canaria, unsprezece subspecii endemice ale arhipelagului şi o specie şi cinci subspecii din regiunea Macaroneziei”, informează primăria Gran Canaria pe site-ul său de web.
Tamadaba se află în inima tuturor locuitorilor din Gran Canaria, este un alt semn al identităţii insulei.