Paranoia Kremlinului. Important om de ştiinţă rus din domeniul hipersonic, condamnat pentru trădare la 7 ani de închisoare

Omul de ştiinţă Alexander Kuranov, judecat în 2021.
Omul de ştiinţă Alexander Kuranov, judecat în 2021. (Screenshot)

Un important om de ştiinţă rus care dezvoltă tehnologii hipersonice a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru trădare de stat, a declarat joi o purtătoare de cuvânt a sistemului judiciar din Sankt Petersburg, potrivit Moscow Times.

Alexander Kuranov, şeful unui institut de cercetare de stat din Sankt Petersburg, care a supravegheat programul de aeronave hipersonice Ayaks din epoca sovietică, a fost arestat în 2021, la vârsta de 73 de ani.

Anchetatorii l-au acuzat pe Kuranov că ar fi lucrat cu cetăţeni străini şi a transmis acestora secrete privind progresele ştiinţifice.

Tribunalul municipal din Sankt Petersburg l-a găsit pe Kuranov, în vârstă de 76 de ani, vinovat de trădare de stat şi l-a condamnat la şapte ani într-o închisoare de înaltă securitate, a declarat Daria Lebedeva, care conduce serviciul de presă judiciar al oraşului. De asemenea, el a fost amendat cu 100.000 de ruble (1.000 de dolari), a adăugat aceasta.

Lebedeva a precizat că a fost nevoie de două procese pentru a se pronunţa verdictul. Ea nu a menţionat circumstanţele atenuante care au contribuit la o sentinţă mai mică decât maximul de 12 ani prevăzut de legislaţia rusă.

"Cazul a fost audiat cu uşile închise din cauza prezenţei unei ştampile 'Strict Secret'", a scris Lebedeva pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Rusia a amplificat condamnările pentru trădare de când legăturile cu Occidentul s-au deteriorat în urma anexării Crimeei la Ucraina în 2014 şi a invaziei la scară largă a Ucrainei în 2022.

Datele Curţii Supreme analizate de presa independentă în această săptămână au arătat un număr record de condamnări pentru trădare de stat, spionaj şi divulgarea de secrete de stat în 2023.

Criticii consideră că arestările oamenilor de ştiinţă, ale jurnaliştilor şi ale civililor obişnuiţi, acuzaţi că au împărtăşit informaţii sensibile cu străinii, sunt exemple de manifestare a paranoiei statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe