Panasonic, Sharp şi Sony. Declinul giganţilor japonezi

Producătorii japonezii de electronice se confrunta cu cea mai grea perioadă din ultimii ani. Sony, Panasonic şi Sharp, până nu demult lideri incontestabili ai industriei, înregistrează pierderi uriaşe în fiecare trimestru, iar ratingurile lor au ajuns să fie retrogradate la cele mai joase niveluri.
Preşedintele Sony, Kazuo Hirai. (KAZUHIRO NOGI / AFP / Getty Images)
Ioana Statescu
13.11.2012

Producătorii japonezi de electronice se confruntă cu cea mai grea perioadă din ultimii ani. Sony, Panasonic şi Sharp, până nu demult lideri incontestabili ai industriei, înregistrează pierderi uriaşe în fiecare trimestru, iar ratingurile lor au ajuns să fie retrogradate la cele mai joase niveluri.

Specialiştii din domeniu sunt de părere că preferinţele schimbătoare ale consumatorilor, care apreciază astăzi, mai degrabă aplicaţiile şi uşurinţa în utilizare, dar şi adaptarea greoaie şi concurenţa dură sunt principalele motive care au adus companiile japoneze pe marginea prăpastiei. Costul este de asemenea, un argument decisiv care influenţează piaţa mondială de produse electronice. Astfel, clienţii acordă mai puţină atenţie caracteristicilor tehnice şi tind să opteze pentru varianta cea mai ieftină, iar companiile care produc în Coreea de Sud sau în China vin în întâmpinarea cererii cu produse avantajoase.

Potrivit analistului Costel Stroescu, diferenţa de preţ între produsele electronice japoneze şi cele produse în China este principala cauză care a generat declinul producătorilor japonezi.

„Japonezii fac într-adevar lucruri foarte bune, dar foarte scumpe. Chinezii dispun de tehnologii apropiate de cea japoneză, numai că vând la jumătate de preţ sau chiar mai ieftin. Progresul tehnologic al economiei chineze a fost mult mai rapid în ultimii ani. Au crescut mai repede şi le-au luat piaţa japonezilor, iar clienţii vor merge pe varianta mai ieftină”, a declarat Costel Stroescu pentru The Epoch Times. În viziunea analistului, în viitor, o fuziune ar putea remedia situaţia dramatică a celor trei companii japoneze, care, în acest moment, nu mai sunt competitive pe piaţă.

Sharp, Sony şi Panasonic au avut anul trecut pierderi în valoare totală de peste 20 miliarde de dolari şi au pregătit planuri de restructurare care vizează zeci de mii de concedieri. Cele trei companii japoneze au, în prezent, o valoare de piaţă totală de 29 miliarde de dolari, în condiţiile în care, în 1999, la apogeul prosperităţii, Sony valora 120 miliarde de dolari. În acest an, Sony a coborât până pe locul 40 într-un clasament al celor mai valoroase branduri, în vreme ce Samsung a urcat până pe poziţia a noua, de pe 17.

Declinul producătorului japonez Sony, care a înregistrat pierderi pentru al şaptelea trimestru consecutiv, a făcut ca agenţia de evaluare financiară Moody's să retrogradeze ratingul companiei la Baa3 de la Baa2, citând cererea din ce în ce mai mică înregistrată de companie pe segmentul televizoarelor şi camerelor foto. Este pentru a treia oară anul acesta când ratingul Sony a fost retrogradat de Moody’s. În plus, perspectiva asociată ratingului este una negativă, informează Capital.

Compania care a inventat walkmanul a înregistrat o pierdere de 195 de milioane de dolari în trimestrul trei, încheiat la 30 septembrie , deşi analişti se aşteptau la profit, iar Kazuo Hirai, CEO-ul Sony, a anunţat că va concedia 10.000 de angajaţi şi va renunţa la mai multe active, focusul fiind în prezent pe dispozitive mobile, jocuri şi camere foto.

Producătorii Sharp şi Panasonic se confruntă cu aceleaşi probleme. Ratingul celor două companii a fost retrogradat de Fitch Ratings, dar şi de Standard & Poor. Totodată, Sharp, cel mai mare producător de ecrane cu cristale lichide din Japonia şi unul dintre cei mai mari producători de aparatură electronică din lume, a anunţat, recent, că se aşteaptă la pierderi de aproape şase miliarde de dolari în acest an fiscal, reprezentanţii companiei având îndoieli privind supravieţuirea acesteia. Anunţul Sharp a venit la doar o zi după ce Panasonic a anunţat că pierderile sale ar putea fi de 9,5 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor