Până în anul 2020, autorităţile promit că o treime din drumurile publice naţionale vor fi în stare foarte bună

. (PASCAL POCHARD-CASABIANCA / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
21.03.2012

Până în anul 2020, ponderea drumurilor publice naţionale aflate în stare foarte bună se va majora de la 8 la sută la 38 la sută, iar a celor aflate în stare bună - de la 12 procente la 42%. Aceasta este una dintre priorităţile de bază incluse în proiectul de lege al Strategiei Naţionale de Dezvoltare "Moldova 2020", aprobat, astăzi, de Cabinetul de Miniştri.

Victor Bodiu, Secretarul General al Guvernului, a menţionat, în şedinţă, că Strategia include şapte priorităţi de bază - drumuri mai bune, finanţe accesibile şi ieftine, business cu reguli clare de joc, sistem de pensii echitabil, energie utilizată eficient, o justiţie responsabilă şi incoruptibilă, studii de calitate relatează moldpres.

Potrivit lui Bodiu, realizarea acestor priorităţi vor avea drept rezultat dezvoltarea economică a ţării, reducerea sărăciei şi crearea unui mediu favorabil de afaceri până în anul 2020. De asemenea, acest lucru va contribui la atragerea investiţiilor şi stimularea exporturilor, a adăugat Bodiu, precizând că acesta este primul document de planificare strategică.

Astfel, autorităţile îşi propun să optimizeze costurile resurselor financiare şi condiţiile de garantare a creditelor şi împrumuturilor. Potrivit Strategiei, facilitarea accesului la finanţe va conduce la creşterea semnificativă a creditării ca volum şi ca pondere în PIB de la 37 procente, în 2011, până la 50 de procente, către 2020.

În acelaşi timp, Guvernul contează pe îmbunătăţirea mediului de afaceri, prin eliminarea barierelor administrative, astfel încât riscurile şi costurile asociate fiecărei etape a ciclului de viaţă a afacerii să fie mai mici decât în ţările din regiune, către anul 2020.

În final, se contează pe creşterea investiţiilor interne şi străine, majorarea numărului de întreprinderi viabile, capabile să creeze locuri de muncă atractive, asigurarea unei productivităţi înalte şi a producţiei competitive orientate spre export.

De asemenea, către anul 2020 Guvernul are ca scop să creeze un complex energetic competitiv şi eficient, care va asigura toţi consumatorii cu resurse energetice de calitate.

În termen de o săptămână, Strategia urmează să fie definitivată şi transmisă Parlamentului spre examinare şi adoptare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor