Pakistanul este un paradis sigur pentru liderii teroristi
Desi atacurile impotriva liderilor talibani si Al-Qaeda de rang mediu si ridicat au schimbat structura organizatiilor acestea merg totusi inainte, Pakistanul devenind astfel punctul de oprire al acestora.
Liderii de varf ai organizatiilor teroriste au fugit peste granita afgana in regiunile tribale din Pakistan, care a devenit o noua baza pentru pregatirea si lansarea atacurilor. “Practic, este epicentrul terorismului global si nu putem intra acolo pentru a face ceva”, a declarat Drew Berquist, fost ofiter american de informatii si autor al cartii “Experimentul Maverick.”
“Nu pot sa va spun care este numarul taberelor de pregatire de care am aflat ca exista acolo, care este numarul jucatorilor importanti — sau cine este pe cale sa devina figuri majore in extremismul islamic — care au rezistat sau care inca mai activeaza acum”, a declarat el.
In timp ce trupele coalitiei din Afganistan au aparat teritoriile si au pregatit fortele de securitate, operatiunile speciale au pus pe fug liderii rebeli. Printre cele mai recente cazuri se numara cel al unui lider taliban implicat in supraveghere si atacuri coordonate ce a fost capturat in 31 ianuarie in orasul Jalalabad din provincia Nangarhar, conform Fortei Internationale pentru Asistenta in Securitate (ISAF).
Berquist a declarat ca desi au avut loc misiuni reusite, multi dintre liderii de varf din Pakistan sunt in mare parte neatinsi. “In cea mai mare parte, noi nu am reusit sa ii lovim pe Haqqani si pe cei care trec granita si creaza tot acest dezastru”, a declarat el.
Strangerea de informatii a avut succes si ofera indicii asupra locatiilor taberelor de antrenament si a liderilor teroristi.
Reteaua Haqqani este o organizatie terorista cu baza in Pakistan si are legaturi cu reteaua Al-Qaeda. Guvernul pakistanez a jucat un rol in alungarea grupurilor rebele, dar cei care nu prezinta niciun un pericol pentru Pakistan — precum reteaua Haqqani — sunt lasati aproape neatinsi.
Suportul pakistanez
Problema este complicata, precum orice alt lucru in regiune. O parte din guvernul pakistanez lucreaza cu sau sustine terorismul si extremismul, incluzand unii membrii ai Serviciilor Secrete Pakistaneze (ISI), conform unui raport publicat de un think tank din cadrul Ministerului britanic al Apararii in 2006 si citat de un raport al Consiliului pentru Relatii Externe.
Unii experti considera ca gazduirea de catre Pakistan a unor astfel de grupuri este mai mult o masura de securitate pentru aceasta tara. In timp ce grupurile nu prezinta o amenintare perceputa impotriva guvernului pakistanez, obiectivele lor se leaga de tensiunile indelungate ale Pakistanului cu India si de nesiguranta legata de tipul de guvern cu care va ramane Afganistanul.
De asemenea, Pakistanul s-a opus puternic operatiunilor americane pe solul sau. Tara este o ruta de tranzit cruciala pentru proviziile ce trebuie sa ajunga in Afganistan.
Guvernul pakistanez a inchis complet una dintre principalele sale rute de tranzit la punctul de frontiera Torkham dupa ce, in 30 septembrie 2010, un elicopter ISAF a ucis cercetasi ai granitei pakistaneze care trageau cu armele lor. Punctul de frontiera nu a fost redeschis decat in 9 octombrie 2010.
“Avem o mare incurcatura acolo”, a declarat Berquist. “Pana cand nu vom reusi sa trecem granita in Pakistan si sa crestam zonele tribale … ei vor continua sa trimita oameni in Afganistan si alaturi de iranieni vor face tot ce pot pentru a destabiliza Afganistanul ca vecin al lor.”
Totusi, atacurile asupra tintelor au jucat un rol puternic in Afganistan. Exista doua forme principale de conducere adoptate de grupurile teroriste: orizontale si verticale. Grupurile verticale au o structura de sus in jos, cu un lider si un lant de comanda, in timp ce grupurile orizontale sunt formate din mai multe retele in care poate intra oricine.
Al-Qaeda si talibanii aveau radacini puternice in Afganistan dar au fost alungati de la putere de catre fortele americane si ale coalitiei. “Acest lucru face ca organizatia sa fie mai putin verticala, mai putin ierarhica”, a declarat Max Abrahms de la Centrul Dickey pentru Intelegere Internationala din cadrul Colegiului Dartmouth, SUA.
Operatiunile Al-Qaeda si ale talibanilor se bazeaza in prezent mai mult pe actori individuali cunoscuti ca si “teroristi interni.”
Abrahms a adaugat, “Eu cred ca eliminarea conducerii unui grup terorist sau rebel nu reprezinta un glonte de argint, dar in general tinde sa erodeze grupul in timp. Aceasta este cea mai buna dovada pe care am vazut-o.”