Dosarul Mită la Bacalaureat: Profesori şi elevi de la patru licee din Arad audiaţi de procurori

.
. (Epoch Times România)

Profesori şi elevi de la patru licee din municipiul Arad vor fi audiaţi de procurori în dosarul traficului de influenţă de la bacalaureat, conform unor surse apropiate anchetei, citate de corespondentul Mediafax.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, marţi, că în ce priveşte tentativa de fraudare a examenului de bacalaureat există înregistrări în care suspecţii discută despre coruperea unor profesori de la patru licee importante din municipiul Arad, cu scopul de a-i ajuta pe candidaţii care au plătit mită.

În seara de 29 iunie, profesoara de limba română Lavinia Biţ de la Liceul Tehnologic “Iuliu Maniu” a avut o discuţie acasă la inspectorul general adjunct Mihai Spânu, în cartierul Micălaca din Arad pentru a stabili felul în care vor fi ajutaţi candidaţii care au plătit pentru a lua examenele.

Din discuţia dintre cei doi, care a fost înregistrată de către anchetatori, reiese că profesoara i-a adus lui Spânu banii strânşi de la candidaţi, precum şi liste cu numele acestora, însă nu reiese că suspecţii au aranjat deja examenele cu profesorii de la aceste licee, ci se înţelege că urma să se ia legătura cu aceştia.

Conform înregistrării, profesoara îl întreba pe inspectorul şcolar dacă e sigur că poate rezolva promovarea examenelor, aceasta interesându-se de componenţa comisiilor de examinare de la patru licee: Liceul de Arte “Sabin Drăgoi”, Liceul Pedagogic, Grupul Şcolar de Industrie Alimentară şi Liceul Textil.

Inspectorul Spânu îi explica profesoarei cum să pună semne distinctive pe lucrări, pentru ca acestea să fie recunoscute de către corectori.

Cei doi profesori s-ar fi înţeles că vor împărţi în mod egal banii încasaţi, în cazul în care vor reuşi să-i promoveze ilegal pe candidaţii care au plătit.

Anchetatorii au descins în locuinţa lui Spânu şi i-au imobilizat pe cei doi, ridicând 9.150 de euro şi peste 3.000 de lei.

Profesorii menţionaţi în aceste înregistrări vor fi identificaţi şi audiaţi, iar după finalizarea examenului de bacalaureat vor fi audiaţi elevi de la şcolile menţionate, dar şi părinţii acestora.

Procurori ai Parchetului Tribunalului Arad au descins, în noaptea de duminică spre luni, la locuinţele inspectorilor şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic şi la locuinţa profesoarei Lavinia Biţ, ridicând mai multe probe în dosarul de trafic de influenţă la bacalaureat, după ce suspecţii ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulţi candidaţi să promoveze examenul.

Inspectorii şcolari Mihai Spânu şi Simona Crîsnic, precum şi profesoara Lavinia Biţ au fost audiaţi de procurori în timpul nopţii, iar adjunctul şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad Mihai Spânu a fost reţinut pentru 24 de ore, ceilalţi doi suspecţi fiind cercetaţi în libertate. Mihai Spânu a fost ulterior arestat la domiciliu pentru 30 de zile.

Conform procurorilor, pentru fiecare probă se cerea între 300 şi 500 de euro, iar suma creştea cu 50-100 de euro pentru fiecare punct în plus.