Orban şi Salvini promit formarea unei noi alianţe europene anti-imigraţie

Ungaria şi Italia au promis că vor forja o nouă alianţă pentru a schimba modul în care UE abordează imigraţia. Orban şi Salvini au sfidat în repetate rânduri Uniunea Europeană prin refuzul lor de a mai accepta noi solicitanţi de azil.
Ministrul italian de interne Matteo Salvini (dr) dă mâna cu premierul ungar Viktor Orban în Milano, Italia, 28 august 2018 (Marco Bertorello/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
29.08.2018

Premierul ungar Viktor Orban şi ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, nu au ascuns faptul că se admiră reciproc, înaintea întâlnirii lor de marţi din Milano.

Uniţi sub politicile lor anti-imigraţie şi a criticilor nemiloase la adresa UE, cei doi politicieni de aripă dreapta au cerut crearea unei alianţe anti-imigraţie pan-Europeană care va urmări să prevină imigraţia spre Europa dinspre regiunile lovite de sărăcie şi războaie din Africa şi Orientul mijlociu, potrivit Deutsche Welle.

Salvini, care conduce partidul de extremă dreapta Liga, care este partener junior în coaliţia populistă de guvernare a Italiei, a declarat reporterilor că Roma şi Budapesta vor depune eforturi pentru a forja o uniune viitoare „ce îi va exclude pe socialişti şi pe cei de stânga şi care va aduce înapoi în centru valorile şi identitatea” pe care le reprezintă partidele lor.

„Suntem aproape de o schimbare istorică la nivel continental”, a adăugat politicianul italian.

Viktor Orban, la rândul său, a cerut Partidului Popular European – cel mai mare grup politic din Parlamentul European şi de care aparţine şi partidul său Fidesz – să adopte o poziţie dură împotriva imigraţiei ilegale. Începând cu 2014, în cadrul Parlamentului European, partidul Liga s-a aliat cu formaţiuni politice precum Adunarea Naţională (cunoscută înainte ca Frontul Naţional) a lui Marine Le Pen sau Partidul Libertăţii din Austria.

Orban l-a descris pe Salvini ca fiind „eroul şi tovarăşul” său pentru întoarcerea din drum a unor nave cu imigranţi salvaţi din Mediterană, precizând că astfel de acţiuni sunt cruciale pentru securitatea Europei.

„Ungaria a dovedit că imigranţii pot fi opriţi pe uscat. Şi aici începe misiunea lui Salvini: Italia trebuie să arate că imigranţii pot fi, de asemenea, opriţi în largul mării”, a afirmat liderul ungar.

De când a sosit la putere, guvernul italian a împiedicat o serie de nave cu imigranţi salvaţi de pe mare să andocheze în porturile din sudul ţării. În luna iunie, Italia a refuzat să permită navei Aquarius să andocheze în Sicilia. După câteva zile pe mare, Spania a acceptat în cele din urmă să îi primească pe cei 630 de imigranţi aflaţi la bordul navei. Mai recent, Diciotti, o navă a pazei de coastă italiene, a andocat în portul italian Catania timp de aproape o săptămână înainte ca cei 180 de imigranţi aflaţi la bord să poată debarca în cele din urmă. Totuşi, Salvini a cerut ca imigranţii să fie acceptaţi imediat de alte ţări UE.

Ungaria a construit un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierelor sale cu Serbia şi Croaţia pentru a împiedica refugiaţi majoritari din Orientul Mijlociu să folosească aşa zisa rută Balcanică pentru a ajunge în centrul Europei. De asemenea, Orban a refuzat să participe la schema UE privind redistribuirea imigranţilor pe baza unor cote obligatorii.

Proteste. Orban în Milano

Aproximativ 1.000 de manifestanţi s-au adunat pe străzile din Milano pentru a protesta împotriva vizitei de marţi a premierului ungar. „Nu dorim viziunea lui Orban privind Europa”, a afirmat europarlamentarul socialist Emanuele Fiano. „Orban spune că este prietenul lui Salvini dar, când vine vorba de acceptarea de refugiaţi din ţări lovite de război, el închide uşa”.

Partenerii seniori ai coaliţiei lui Salvini din Mişcarea populistă Cinci Stele (M5S) au reacţionat de asemenea negativ la vizita lui Orban. În ziarul La Stampa, vicepremierul italian Luigi Di Maio a criticat luni politica Ungariei privind imigraţia, declarând că aceasta merge împotriva propriilor interese ale Italiei. „Ungaria lui Orban construieşte garduri de sârmă ghimpată şi refuză să redistribuie refugiaţii din UE”, a scris Di Maio.

Acordul pentru imigraţie cu Germania

Salvini a indicat de asemenea că guvernul său se apropie de încheierea unui acord cu Germania cu privire la retrimiterea în Italia a imigranţilor de la graniţa austro-germană.

Totuşi, orice acord va depinde de faptul ca Italia „să nu mai primească alţi imigranţi”, a afirmat liderul Ligii.

Sâmbătă, omologul german al lui Salvini, Horst Seehofer, a precizat că numărul de imigranţi pe care Italia îi va primi înapoi va fi egal cu numărul de imigranţi pe care Germania îl va accepta din porturile italiene. În schimb, Salvini a promis că „va participa la misiunile maritime de salvare a imigranţilor la o scară similară cu cea a implicării Germaniei”, a susţinut Seehofer, fără să ofere alte detalii. Berlinul a încheiat deja acorduri similare cu Spania şi Grecia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor