Orban: Fondul lui Dragnea, o escrocherie de proporţii. Nu mai vor în UE? În NATO?

Fondul Suveran de Investiţii - proiectul de suflet al liderului PSD Liviu Dragnea - este o escrocherie de proporţii care va lovi grav economia românească, a avertizat liderul PNL Ludovic Orban.
Ludovic Orban
Ludovic Orban (Mihut Savu (Epoch Times Romania)

Liberalii somează PSD să nu înainteze proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii, o megaescrocherie care va genera efecte extrem de grave în economia românească şi care practic va priva cetăţeanul român şi statul de ultimele companii profitabile care mai există în portofoliul său, a declarat luni, la Parlament, preşedintele PNL, Ludovic Orban.

"Aşa cum am anticipat, este o escrocherie de proporţii, care este pusă la cale de partidul de guvernământ şi care urmăreşte mai multe obiective. Unu: din cauză că au prăduit bugetul pe diferite cheltuieli care au cu totul si cu totul altă destinaţie decât investiţiile publice, şi aici, repet, pe primele şase luni avem minimum istoric în materie de investiţii publice în ultimii 10 ani.

PSD s-a gândit să susţină unele lucrări de investiţii, pe care nu le fac din bugetul de stat şi pe care nu au nici capacitatea de a le face în parteneriat public-privat prin intermediul acestui aşa-zis Fond Suveran de Investiţii. Obiectivele urmărite de PSD, după părerea mea, sunt foarte clare: să nu mai fie obligaţi să respecte rigorile legislaţiei europene şi româneşti a achiziţiilor publice, să scoată din deficitul bugetar cheltuieli publice care ar trebui finanţate din bugetul de stat. Al treilea lucru pe care îl urmăresc este să prăduiască acţiunile majoritare de la principalele companii profitabile din România", a precizat Orban, citat de Agerpres.

Potrivit şefului PNL, este evident că pentru a putea obţine finanţare pentru acest fond, Guvernul va pune gaj pentru împrumuturi sau emisii de titluri de valoare acţiunile acestor societăţi, investiţiile fiind făcute în proiecte care nu vor genera profituri, astfel încât să se poată răscumpăra sau să se poată plăti către investitori banii care au fost băgaţi în titlurile de valoare emise de fond.

"În mod clar, investitorii se vor îndrepta împotriva companiilor ale căror acţiuni deţinute de stat sunt parte din acest Fond Suveran de Investiţii. Rezultatele şi consecinţele vor fi catastrofale pentru companiile româneşti. Avem câteva companii care sunt profitabile — Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Electrica, Hidroelectrica şi aşa mai departe.

Toate aceste companii, prin Fondul Suveran de Investiţii, vor fi extrem de negativ afectate în funcţionarea lor, vor avea de suferit de pe urma mecanismului total netransparent şi neclar în care vor fi administrate practic acţiunile la acest fond de investiţii şi, cu siguranţă, statul va pierde acţionariatul majoritar la aceste companii ca urmare a tranzacţiilor pe care le vor face cei care vor administra Fondul", a afirmat Orban.

Preşedintele PNL s-a arătat "revoltat" de discursul public al liderilor coaliţiei de guvernare care, în opinia lui, reprezintă de fapt o dovadă clară că cei care conduc astăzi România nu vor să respecte standardele democratice care există la nivelul UE.

"Atacurile sistematice împotriva companiilor cu capital străin, atacurile iresponsabile care sunt lansate de la cel mai înalt nivel al Guvernului, de la nivelul premierului, împotriva sistemului financiar-bancar, atacurile împotriva ambasadorilor principalelor state care sunt partenerele României în NATO şi UE, atitudinile extrem de dure împotriva unor poziţii care sunt poziţii normale şi fireşti care au fost lansate nu numai de ambasadori sunt ignorate complet. Mai mult, actuala coaliţie majoritară începe să aibă un discurs naţionalist, gregar, antieuropean şi care este împotriva a ceea ce înseamnă valorile democraţiei şi valorile unei economii de piaţă. Unde vor să ducă România? Nu mai vor în UE? În NATO?", a punctat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne