Orban: Corecţiile nu se fac automat de la bugetul de stat, trebuie asumate responsabilităţi

Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
29.10.2012

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a explicat luni că, pe cele 5 programe, corecţiile nu vor fi acoperite automat de la bugetul de stat şi că este nevoie să fie găsiţi responsabili, mai ales pe POSDRU.

Leonard Orban a spus că acoperirea corecţiilor din bugetul de stat nu se va face automat, în cazul POS DRU ele urmâdn să fie individiale, după verificarea proiectelor.

Ministrul MAEur a avertizat însă că vor apărea probleme, în momentul în care unii beneficiari se vor duce în instanţă şi vor câştiga. Aceştia vor câştiga ”pe baza faptului că legislaţia sau procedurile aplicate la momentul în care proiectele erau implementate erau neconforme fie cu legislaţia comunitară, fie cu cerinţele CE în această zonă”, a explicat Orban.

O problemă mare este reprezentată şi de corecţiile cele mai mari, care vor fi aplicate pe Transport, unde sunt vinovate două companii de stat CFR şi CNADR. ”De unde luăm banii?”, s-a întrebat retoric Orban.

”După părerea mea, ar trebui să vedem şi pe cei responsabili, cei care au contribuit, cazul POSDRU este unul în care trebuie căutate responsabilităţi foarte clare, la nivelul celor care au gestionat acest program”, a mai spus el.

Oficialul a subliniat faptul că măsura CE survine ca urmare a faptului că instituţiile româneşti se fac vinovate de necunoaştere şi de lipsă de expertiză. El a dat ca exemplu faptul că autorităţile au început să aplice corecţii financiare în mod serios abia la sfârşitul anului 2011, după ce legislaţia în domeniul aplicării corecţiilor financiare a fost adoptată în august 2011.

Şi despre conflictul de interese s-a vorbit în mod serios de-abia din decembrie 2011. ”De-abia în decembrie 2011 am venit cu câteva măsuri vizând încercarea de a preveni, identifica şi sancţiona acest conflit de interese. Au fost multe chestiuni ce au ţinut de incapacitarea, de slaba capacitate administrativă, de lipsa de expertiză a celor care au gestionat”, a spus Leonard Orban.

În opinia sa, România a început acest proces de atragere a fondurilor fără să ştie despre ce este vorba.

”Nu numai structurile care au gestionat fondurile comunitare, autorităţile de management şi organismele intermediare, au învăţat în acest proces. Inclusiv Autoritatea română de Audit a învăţat urmare a misiunilor de audit pe care le-a făcut CE. Am început acest proces fără să ştim despre ce este vorba”, a spus Orban, adăugând că, ”din păcate, spre deosebire de alţii, am fost sancţionaţi destul de târziu. Am fost sancţionaţi în momentul în care deja lucrurile erau extrem de complicate”.

Măsura CE reflectă ”problemele din sistem existente în special până la sfârşitul lui 2011 şi faptul că până la jumătatea lui 2012 nu am putut, complet sau integral, să răspundem la solicitările Comisiei Europene în ceea ce priveşte mecanismele de verificare”, a spus ministrul MAEur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor