Orban acuză o "lovitura de partid" în PNL. Iohannis şi serviciile secrete, acuzaţi de implicare

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Screenshot)

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a lansat, luni, o serie de acuzaţii potrivit cărora victoria lui Florin Cîţu în competiţia pentru şefia partidului s-ar datora susţinerii declarate a preşedintelui Iohannis de care contracandidatul său s-a bucurat, dar şi, foarte posibil, intervenţiei Seviciilor Secrete.

Ludovic Orban susţine că mulţi dintre cei care l-au susţinut în timpul campaniei ar fi fost daţi afară din funcţii publice, iar susţinătorii lui Florin Cîţu ar fi fost racolaţi “mai mult cu arcanul”, cu “promisiuni de bani publici” dar şi prin “utilizarea puterii de stat în intimidarea membrilor PNL”. Mai mult, Orban susţine că debarcarea sa din funcţie ar fi fost în fapt o “lovitură de partid”.

“Dacă cineva îşi imaginează că poate să îmi închidă gura după ceea ce s-a întâmplat sâmbătă şi duminică, înseamnă că nu mă cunoaşte. Sâmbătă şi duminică am asistat la cele mai grave încălcări ale normelor democratice care au fost săvârşite vreodată într-un partid politic în ultimii 31 de ani.

După o campanie în care racolarea în ‘echipa câştigătoare’ s-a făcut mai mult cu arcanul, după o campanie în care s-au dat afară din funcţii publice de liberalii din echipa lui Cîţu zeci de susţinători ai mei din PNL, după o campanie care a fost caracterizată prin presiuni, prin ameninţări, prin utilizarea puterii de stat în intimidarea membrilor PNL, după o campanie în care au fost utilizate promisiuni de bani publici către reprezentanţii PNL din administraţia locală, în care preşedintele PNL a fost atacat mai mârşav decât a fost vreodată atacat de PSD, totul a culminat cu un aşa-zis congres în care a fost încălcat în mod flagrant şi grav un drept fundamental într-o democraţie: libertatea de a alege, dreptul de a alege liber.

Mecanismele de control utilizate parcă sunt desprinse din apanajul regimurilor totalitare. Să vezi miniştri, primari, preşedinţi sau vicepreşedinţi de consilii judeţene, liderul grupului de la Senat sau alţi parlamentari cum împiedică exercitarea liberă a dreptului de vot, cum controlează modul în care votează delegaţii este fără precedent în democraţie. Planificatorii acestei lovituri de partid, care au orchestrat cea mai puternică lovitură împotriva democraţiei şi uneltele lor jalnice din afara şi din interiorul partidului, şi-au bătut joc de istoria glorioasă a PNL şi au transformat PNL în ceva ce nu a fost niciodată în istoria sa, coborându-l la cele mai joase cote de popularitate şi distrugând aproape imaginea publică a PNL”, a declarat Orban.

Totodată, fostul şef al Camerei Deputaţilor a subliniat faptul că premierul Cîţu “nu înţelege ce partitură a jucat” şi că mulţi dintre cei care l-au susţinut în campanie se gândesc deja cu cine să îl înlocuiască. Mai mult, Orban îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că “a încălcat Constituţia”, referindu-se la faptul că şeful statului şi-a exprimat public susţinerea politică pentru Florin Cîţu.

“Florin Cîţu nu înţelege un lucru, chiar dacă a ajuns cum a ajuns. Dacă aş fi în locul lui, mie mi-ar fi ruşine să ajung preşedintele PNL aşa cum a ajuns el. Florin Cîţu nu înţelege un lucru, că nu va mai fi prim-ministru. Sau dacă va fi prim-ministru va rămâne din mila PSD. Iar să rămâi prim-ministru din mila PSD înseamnă să-ţi baţi joc de toţi simpatizanţii PNL care din ce în ce mai puţin cred în Florin Cîţu şi se întreabă ce s-a întâmplat cu PNL de a putut să mizeze pe un om care, practic, a devenit pentru un număr uriaş de cetăţeni o ‘persona non grata’. […]

În ceea ce mă priveşte pe mine, eu nu voi vota o moţiune de cenzură împotriva guvernului. […] Toţi cei care au gândit aceste mecanisme absolut diabolice de a silui voinţa reală a oamenilor şi de a-şi bate joc efectiv de ceea ce crede marea majoritate a românilor, instrumentele de control utilizate, modul cum s-a derulat campania seamănă mai mult cu, dacă vă aduceţi aminte, cu comunizarea României orchestrată sub bagheta lui Vişinschi, decât cu normele democratice care trebuie să funcţioneze într-un partid democratic. […]

Aţi văzut cu ochii dvs. cum la acest Congres preşedintele României a încălcat Constituţia. Inclusiv cei care l-au sprijinit pe Cîţu deja pun la cale cu cine să îl schimbe. Cîţu nu înţelege ce partitură a jucat şi că a fost un pion pe tabla de şah şi nicidecum regină. Aţi văzut cu ochii dvs. cine a spus limpede că îl sprijină pe Cîţu: preşedintele României. Practic, toate speculaţiile care au fost pe toată perioadă campaniei că preşedintele îl susţine pe Florin Cîţu, faptul că ei şi-au construit întreaga campania pe mesajul ăsta, că e ordin de zi pe unitate de la Preşedinţie să iasă Cîţu preşedinte, eu nu l-am crezut. [...] E adevărat că am avut informaţii de la toţi membrii care spuneau cum fac campanie diferiţi preşedinţi. În schimb, toate lucrurile astea s-au clarificat prin prezenţa preşedintelui Iohannis la congres şi mesajul pe care l-a adresat congresului, care a fost un mesaj fără echivoc. Orice om a înţeles partizanatul preşedintelui pentru Florin Cîţu”, a subliniat Orban.

Fostul lider al PNL a declarat însă că nu se gândeşte să ceară suspendarea sau demiterea preşedintelui, argumentând că el însuşi poartă o răspundere foarte mare pentru alegerea lui Iohannis în funcţia de preşedinte al României.

“Mie, care port o răspundere foarte mare pentru alegerea lui Klaus Iohannis ca şi preşedinte al României, să mă apuc acum să vorbesc de suspendarea şi de demiterea preşedintelui e un pic cam mult. Pe de altă parte, deja le-am cerut scuze multor români care m-au abordat direct şi mi-au bătut obrazul că i-am convins să voteze cu Iohannis”, a susţinut liberalul.

Întrebat dacă, în opinia sa, directiva de a fi înlocuit la şefia PNL ar fi plecat de la Serviciile Secrete, Ludovic Orban a răspuns: “Serviciile nu lucrează la vedere. Serviciile au sisteme. Aici, în mod normal, Comisia de control a SRI ar trebui să cerceteze acest subiect. Serios vă spun. S-a confirmat în ultimii 30 de ani că există intervenţii ale Serviciilor în zone în care Serviciile nu ar trebui să fie prezente: în mass-media, justiţie, administraţie, în partide politice – acest lucru nu trebuie să existe. Mă întreb dacă CNSAS nu ar trebui să se ocupe mai degrabă de colaboratorii serviciilor de astăzi, în loc de colaboratorii Securităţii”.