Lucrările la Catedrala Neamului, întârziate

Lucrările de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului, programate iniţial să înceapă în luna aprilie, vor fi întârziate, proiectul lăcaşului nefiind, în prezent, finalizat.

"Lucrările (la noua Catedrală Patriarhală - n.r.) vor începe în cursul acestui an, dar nu neapărat în aprilie. Până în prezent au fost realizate studii tehnice de specialitate la amplasament şi s-a definitivat proiectul pentru realizarea reţelelor de alimentare cu apă, gaze, curent electric, a altor reţele edilitare", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica.

Referitor la proiectul propriu-zis al viitoarei Catedrale Patriarhale - arhitectură, rezistenţă şi instalaţii electrice, termice, ventilaţie, radioficare - de mai mult timp au loc discuţii preliminare în ceea ce priveşte tema de proiectare propusă de Patriarhia Română. La dezbateri participă arhitecţi din Bucureşti şi din ţară, care, în marea lor majoritate, au proiectat, după anul 1990, biserici de mari dimensiuni în mediul urban.

Scopul acestor discuţii este acela de a definitiva tema şi soluţia de proiectare a edificiului Catedralei în acord cu cerinţele solicitate de beneficiar şi în corelare cu soluţia proiectului pentru utilităţi şi anexe.

După finalizarea temei de proiectare, Patriarhia Română va oferi posibilitatea arhitecţilor, care doresc să contribuie la realizarea proiectului de arhitectură, de a fi cooptaţi în echipa de proiectare, dacă au mai construit catedrale, iar celorlalţi li se oferă şansa de a contribui cu idei, fără remuneraţie.

La cele două concursuri anterioare cu premii în bani organizate de Patriarhia Română ca tematică pentru construirea Catedralei pe alte amplasamente s-au cheltuit peste 200.000 de dolari, fără un rezultat final concludent, a precizat, recent, Patriarhia Română.

Plecând de la această experienţă, Patriarhia Română a hotărât să nu se mai ofere premii în bani, ci distincţii de onoare acelor arhitecţi care vor contribui cu idei remarcabile la finalizarea proiectului de arhitectură al viitoarei Catedrale Patriarhale.

Iniţial, Patriarhia a anunţat că lucrările de construcţie a Catedralei Mântuirii Neamului vor începe pe 27 aprilie, după sărbătoarea Învierii Domnului. Potrivit estimărilor, lucrările vor dura 4 ani, fără stadiul de finisaje. Lăcaşul de cult va avea o capacitate de aproximativ 5.000 de persoane, fiind de cinci ori mai mare decât actuala Catedrală Patriarhală. Proiectul prefigurează şi o esplanadă pentru un număr mare de credincioşi.

Patriarhul Daniel declara, toamna trecută, la demararea studiului geotehnic pe terenul viitoarei construcţii, din Dealul Arsenalului, că nu va înălţa o catedrală gigantică, ci o biserică echilibrată şi armonioasă, cu o volumetrie adecvată.

El spunea că viitoarea Catedrală va concentra toate valorile din ţară într-un simbol reprezentat în pridvorul lăcaşului. Înaltul ierarh a menţionat că pridvorul va avea forma unui potir, care va începe la mijlocul ei, astfel încât să pară "o biserică ţinută într-un potir".

"Fiecare regiune a ţării va avea în pridvor o arcadă şi o pictură a unui sfânt din zona respectivă şi a celei mai reprezentative biserici din regiune. Şi vom face în aşa fel încât să mai rămână spaţiu şi pentru diasporă. Acele comunităţi mari, cum sunt în Spania, în Italia, în Canada, în SUA, trebuie să aibă de asemenea un loc pentru pictura bisericii respective", a afirmat el, adăugând că "cine va vizita Catedrala va vizita întreaga Românie, spiritual vorbind".

Costurile cu ridicarea noii Catedrale sunt estimate la 400 de milioane de euro, jumătate din sumă urmând să fie alocată pentru construcţia la roşu, iar restul banilor pentru lucrările de finisaj, pictură, împodobirea lăcaşului şi instalarea reţelei electrice şi a încălzirii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne