Opoziţia din Ucraina susţine că legea calomniei este "moartea jurnalismului"
alte articole
Partidele de opoziţie din Ucraina au tras miercuri un semnal de alarmă în legătură cu o manevră a aliaţilor preşedintelui Viktor Ianukovici din parlament pentru reintroducerea calomniei ca infracţiune, spunând că are drept scop reducerea şi mai mult a presei libere înainte de alegerile de luna viitoare, potrivit unui raport Reuters.
Proiectul de lege, care ar impune pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru calomniatori, a fost grăbit marţi la prima sa lectură de deputaţii Partidului Regiunilor a lui Ianukovici şi de aliaţii lor care deţin majoritatea în parlament.
Legea s-ar aplica pentru oricine - inclusiv mass-media - care răspândeşte "în mod deliberat informaţii nedemne de încredere", care denigrează o persoană rănindu-i onoarea şi demnitatea şi subminându-i reputaţia.
Propunerea de a reintroduce vechea lege sovietică în cărţile statutare la 11 ani după ce a fost abrogată a avut loc când partidele de opoziţie şi-au adunat forţele pentru alegerile parlamentare din 28 octombrie - figuri cheie de opoziţie, cum ar fi fostul prim-ministru Iulia Timoşenko care ete în închisoare - promiţând să fie nişte candidaţi extrem de critici.
Reacţionând aparent la reclamaţiile în creştere din mass-media independentă, Ianukovici a declarat la o reuniune a oficialilor regionali că presiunea asupra mass-mediei este inacceptabilă.
Dar partidele de opoziţie au declarat că legea propusă, care trebuie să treacă de o a doua lectură şi apoi să fie semnată de Ianukovici pentru a deveni efectivă, viza activităţile celor câtorva mass-media libere rămase în fosta republică sovietică.