Opoziţia din Ucraina susţine că legea calomniei este "moartea jurnalismului"

Partidele de opoziţie din Ucraina au tras miercuri un semnal de alarmă în legătură cu o manevră a aliaţilor preşedintelui Viktor Ianukovici din parlament pentru reintroducerea calomniei ca infracţiune, spunând că are drept scop reducerea şi mai mult a presei libere înainte de alegerile de luna viitoare, potrivit unui raport Reuters.

Proiectul de lege, care ar impune pedepse cu închisoarea de până la cinci ani pentru calomniatori, a fost grăbit marţi la prima sa lectură de deputaţii Partidului Regiunilor a lui Ianukovici şi de aliaţii lor care deţin majoritatea în parlament.

Legea s-ar aplica pentru oricine - inclusiv mass-media - care răspândeşte "în mod deliberat informaţii nedemne de încredere", care denigrează o persoană rănindu-i onoarea şi demnitatea şi subminându-i reputaţia.

Propunerea de a reintroduce vechea lege sovietică în cărţile statutare la 11 ani după ce a fost abrogată a avut loc când partidele de opoziţie şi-au adunat forţele pentru alegerile parlamentare din 28 octombrie - figuri cheie de opoziţie, cum ar fi fostul prim-ministru Iulia Timoşenko care ete în închisoare - promiţând să fie nişte candidaţi extrem de critici.

Reacţionând aparent la reclamaţiile în creştere din mass-media independentă, Ianukovici a declarat la o reuniune a oficialilor regionali că presiunea asupra mass-mediei este inacceptabilă.

Dar partidele de opoziţie au declarat că legea propusă, care trebuie să treacă de o a doua lectură şi apoi să fie semnată de Ianukovici pentru a deveni efectivă, viza activităţile celor câtorva mass-media libere rămase în fosta republică sovietică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe