OPEC+ amână, din nou, creşterea producţiei de petrol
OPEC+ a convenit să amâne cu o lună creşterea producţiei pentru luna decembrie, aceasta fiind a doua amânare a planurilor sale de relansare a ofertei, în contextul în care cererea scăzută din China şi creşterea ofertei din America exercită presiuni asupra preţurilor.
Nu a fost dat niciun motiv pentru această amânare.
„Condiţiile pieţei au învins. OPEC a arătat că nu poate ignora realităţile economice macroeconomice actuale centrate pe China şi Europa, care indică o creştere mai slabă a cererii de petrol”, a declarat Harry Tchilinguirian, şeful departamentului de cercetare petrolieră de la Onyx Commodities Ltd, potrivit unei ştiri Zero Hedge.
OPEC Plus anunţase pentru prima dată în iunie că va creşte treptat producţia cu aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi, sau aproximativ 2% din livrările globale, în octombrie.
Aceasta a fost o sursă majoră de îngrijorare pentru pieţe.
Apoi, în septembrie, grupul a anunţat o amânare până cel puţin în decembrie.
Măsura OPEC este „modest pozitivă”, a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS Group AG din Zurich. Piaţa se va concentra în schimb pe răspunsul Iranului la atacurile Israelului şi pe rezultatul alegerilor din SUA, afirmă el. Cu toate acestea, analiştii JP Morgan au scris că „odată cu lăsarea temporară deoparte a preocupărilor geopolitice, atenţia se îndreaptă din nou către fundamentele pieţei”.
Este de aşteptat ca rezultatul alegerilor să conteze mult.
„Având în vedere toate tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu şi, poate mai important, viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA, este perfect logic ca OPEC să amâne cu încă o lună derularea reducerilor voluntare”, a declarat Jorge Leon, vicepreşedinte senior la consultantul Rystad Energy AS.
Aceste opt ţări OPEC şi-au reiterat angajamentul colectiv de a realiza conformitatea deplină cu Declaraţia de cooperare, inclusiv ajustările voluntare suplimentare ale producţiei.
„Pentru mine, impactul este mai important asupra sentimentului decât cifrele. Piaţa a văzut în mod incorect OPEC ca dorind să inunde piaţa pentru a-şi recâştiga cota de piaţă, dar în schimb, obiectivul lor principal rămâne menţinerea sub control a stocurilor de petrol”, a declarat Amrita Sen, director de cercetare la consultantul Energy Aspects Ltd.
Potrivit analiştilor Citigroup şi JP Morgan, preţurile se îndreaptă spre 60 de dolari anul viitor şi, eventual, mai jos dacă OPEC deschide robinetul.
Aceasta reprezintă o ameninţare financiară pentru Riad, care are nevoie de niveluri mai apropiate de 100 USD pe baril pentru a acoperi planurile economice ambiţioase ale prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, potrivit FMI.
Perspectivele pieţei pentru acest grup depind în cele din urmă de rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA de pe 5 noiembrie, a adăugat Currie.
„Riscul geopolitic real urmează să apară, şi anume unda de şoc de după alegerile din SUA”, a spus el. „Nu doar că va afecta punctele de conflict fragile din întreaga lume, dar va dezvălui şi direcţia crucială pe care o va lua stimulul economic chinez ca răpuns.