ONU va examina problema retragerii trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova

În luna mai a.c., Curtea Constituţională a Moldovei a declarat neconstituţională prezenţa soldaţilor ruşi în Transnistria. Cu toate acestea, Dodon susţine că solicitarea către ONU ar fi o mişcare de PR a autorităţilor.
Sesiune ONU. (facebook.com)
Ştefan Sârbu
16.09.2017

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău comunică faptul că cererea Republicii Moldova privind includerea pe agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale ONU a unui subiect suplimentar intitulat „Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” este inclusă în lista punctelor suplimentare propuse pentru a fi trecute pe agenda Adunării Generale.

Conform programului de lucru al Comitetului General, responsabil de aspectele procedurale ale întocmirii şi completării agendei sesiunii a 72-a Adunării Generale, punctul propus de Republica Moldova va fi examinat la una dintre şedinţele care vor avea loc în luna octombrie 2017.

Informaţiile vehiculate în presă, inclusiv cea referitoare la "amânarea de către ONU a examinării punctului propus de Republica Moldova" nu corespund realităţii''. Adunarea Generală ONU nu a examinat această chestiune.

Guvernul Republicii Moldova a iniţiat procedura de înscriere în agenda sesiunii a 72-a a Adunării Generale a ONU a unui punct întitulat „Retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”, prin intermediul unei scrisori adresate Secretarului General al ONU.

Menţionăm că Parlamentul a adoptat, la 21 iulie a.c., „Declaraţia privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării”, prin care solicită, între altele, Guvernului şi Preşedintelui R.Moldova să promoveze adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU privind retragerea trupelor militare ruse aflate ilegal pe teritoriul ţării dar nu şi a militarilor ruşi care fac parte din misiunea de menţinere a păcii în regiunea transnistreană. Igor Dodon a calificat iniţiativa autorităţilor de la Chişinău ca fiind o mişcare goală de PR.

Reamintim faptul că la 2 mai a.c, Curtea Constituţională a R. Moldova a declarat neconstituţională prezenţa soldaţilor ruşi în regiunea transnistreană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor