ONU: Timbuktu este ameninţat de violenţă rebelă

Agenţia culturală a Naţiunilor Unite a afirmat că ciocnirile dintre tuaregii conduşi de rebeli şi guvernul din Mali ar putea deteriora comorile antice din Timbuktu.
Soldat din Mali, păzind liderul juntei militare, căpitanul Amadou Sanogo, pe 3 aprilie 2012 în lagărul militar Kati lângă Bamako. (ISSOUF SANOGO / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
04.04.2012

Agenţia culturală a Naţiunilor Unite a afirmat că ciocnirile dintre tuaregii conduşi de rebeli şi guvernul din Mali ar putea deteriora comorile antice din Timbuktu.

Şeful UNESCO, Irina Bokova, a spus că lupta din jurul Timbuktu, odată un oraş comercial important din Africa de Nord, ar putea deteriora "minunile arhitecturale deosebite din pământ", inclusiv mai multe moschei antice.

Situl din Timbuktu, împreună cu cele 16 cimitire şi mausolee de acolo, "sunt esenţiale pentru păstrarea identităţii poporului din Mali şi a patrimoniului nostru universal", a declarat Bokova pe site-ul Centrului de Ştiri al ONU, adăugând că acestea sunt incluse în Patrimoniul Mondial.

Convenţia din 1954 pentru protecţia proprietăţilor culturale în caz de conflict armat stipulează ca armatele să se abţină de la utilizarea sau deteriorarea proprietăţilor de patrimoniu cultural.

Timbuktu a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO în 1988 şi are o istorie care precedă Islamul în secolul al cincilea. Acesta a devenit un oraş-cheie datorită poziţiei sale pe râul Niger, care curge prin partea de nord, la marginea de sud a Deşertului Sahara.

Oraşul a fost capturat de rebeli, dar nu este clar dacă islamiştii sau tuaregii îl controlează, a raportat BBC. Rebelii conduşi de tuaregi au capturat o serie de oraşe din nordul Mali şi au spus că sunt dispuşi să poarte discuţii cu guvernul şi grupurile regionale.

Guvernul din Mali a fost înlăturat pe 22 martie de un căpitan militar, care a susţinut că administraţia nu face suficient pentru a opri insurecţia rebelă. Insurecţia s-a agravat de atunci, rebelii profitând de instabilitatea cauzată de lovitura de stat.

Agenţia ONU pentru refugiaţi, UNHCR, a declarat că de când au început luptele în luna ianuarie, cel puţin 200.000 de persoane au fost strămutate, mai mult de jumătate dintre ele fugind în ţările vecine Burkina Faso, Mauritania şi Niger.

"Situaţia s-a înrăutăţit de când luptătorii tuaregi au capturat mai multe oraşe mari din nord în ultima săptămână, împiedicând UNHCR şi alte agenţii umanitare să ajungă la cei care au nevoie de asistenţă", a relatat agenţia pentru refugiaţi într-o declaraţie de marţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor