Mii de manifestanţi sprijină junta din Mali

În ciuda condamnării mondiale şi a puterilor regionale, mii de demonstranţi au ieşit în stradă pentru a sprijini junta militară care a preluat puterea săptămâna trecută, susţin rapoartele.
Soldaţi asigurând paza la o benzinărie, 24 martie 2012 în Bamako. (Habibou Kouyate / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
29.03.2012

În ciuda condamnării mondiale şi a puterilor regionale, mii de demonstranţi au ieşit în stradă pentru a sprijini junta militară care a preluat puterea săptămâna trecută, susţin rapoartele.

Manifestanţii au scandat sloganuri pentru a sprijini lovitura de stat ce l-a înlăturat pe preşedintele Amadou Toumani Toure, care a fost criticat pentru incapacitatea sa de a rezolva în mod corespunzător problema insurgenţilor tuaregi din nord.

"Vreau ca toată comunitatea internaţională să tacă. Aceasta este revoluţia noastră," a declarat Oumar Diara, un lider tânăr, pentru Reuters, din Bamako.

Niamoye Toure, un medic tânăr, a declarat pentru Associated Press că lovitura de stat reprezintă "prima dată [când el este] cu adevărat mândru de Mali şi de Africa."

"Sincer, mi-am pierdut încrederea în Mali. Doar acum, când armata a preluat controlul, am recâştigat o rază de speranţă", a adăugat el.

Cu toate acestea, alţi localnici nu au susţinut junta.

"Vrem ca soldaţii să se întoarcă în cazărmile lor," a afirmat Mohammed Decko, un localnic, pentru News24. "Această lovitură de stat aduce Mali în stadiul în care se afla acum 20 de ani."

Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), din care face parte şi Mali, denunţă lovitura de stat şi susţine că democraţia trebuie restaurată în ţară.

Alassane Ouattara, noul preşedinte al Coastei de Fildeş, care este şi preşedintele actual al ECOWAS, a declarat pentru News24 că Mali trebuie să-şi restabilească instituţiile democratice.

"Nu putem permite ca această ţară, dotată cu instrumente democratice atât de preţioase ce datează de cel puţin două decenii, să părăsească istoria prin regres. Acesta este motivul pentru care Mali trebuie să se întoarcă imediat la instituţiilor sale democratice normale", a spus el. "Această poziţie nu este negociabilă."

Săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană şi Franţa au tăiat ajutorul oferit ţării şi au menţionat că în viitor ar putea surveni mai multe sancţiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor