ONU susţine că sub 1 miliard de oameni suferă de foamete
Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat marţi că raportul său din 2009 care susţine că 1 miliard de oameni suferă de foamete nu este corect deoarece unele dintre metodologiile sale erau defectuoase, plasând numărul de oameni înfometaţi la 870 de milioane.
ONU a susţinut într-un raport că unul din opt, sau 12,5 %, din populaţia lumii suferă de malnutriţie, ceea ce reprezintă un declin constant în decursul ultimelor 2 decenii, de la 18,6%. Între 1990 şi 2007, numărul celor care au sufereau de foamete a scăzut de fapt mult mai mult decât s-a crezut iniţial.
Noua măsurătoare, a susţinut raportul, arată că existau puţin peste 1 miliard de oameni înfometaţi în 1990. Aceasta înseamnă că în ultimii 22 de ani numărul a scăzut cu 130 de milioane.
Totuşi, în ultimii cinci ani, progresul general împotriva foametei globale a încetinit şi aplatizat.
Informaţiile actualizate asupra populaţiilor, stocurilor alimentare ale ţărilor, ale pierderilor alimentare, cerinţelor dietetice şi asupra altor factori au contribuit la realizarea unor măsurători mai corecte, a declarat ONU.
Dar şefii câtorva agenţii ONU pentru alimentaţie şi agricultură au declarat că “în lumea de astăzi, cu oportunităţile tehnice şi economice fara precedent, găsim inacceptabil ca peste 100 de milioane de copii cu vârste de sub 5 ani sunt subnutriţi şi prin urmare incapabili să îşi realizeze întregul lor potenţial lor uman şi socio-economic”, conform unei declaraţii. Oficialii ONU au declarat că peste 2,5 milioane de copii mor în fiecare an din cauza subnutriţiei.
Ei au adăugat că recuperarea din recenta criză financiară globală este încă fragilă şi au subliniat că sute de milioane de oameni sunt înfometaţi.
“Fara îndoială, facem apel la comunitatea internaţională să depună eforturi suplimentare pentru a-i ajuta pe cei mai săraci să obţină de mâncară. Lumea are cunoştinţele şi mijloacele pentru a elimina toate formele de nesiguranţă alimentară şi subnutriţie”, conform declaraţiei.
Marea majoritate a oamenilor înfometaţi, sau 852 de milioane, locuiesc în ţări în curs de dezvoltare din Asia şi Africa. În regiunea Asia-Pacific, numărul subnutriţilor a scăzut cu aproape 30% în ultimele două decenii, dar ţările africane au văzut o creştere a acestui număr de la 175 la 239 de milioane în acelaşi interval de timp, a declarat ONU.
Referindu-se la cifrele oferite de ONU, Luca Chinotti de la agenţia umanitară Oxfam a susţinut într-o declaraţie că “faptul că aproape 870 de milioane de oameni – mai mult decât populaţia SUA, Europei şi Canadei – suferă de foamete într-o lume care produce suficient că fiecare persoană să aibă ce să mănânce este cel mai mare scandal al vremurilor noastre.”
Chinotti a cerut guvernelor mondiale să găsească o abordare mai bună la administrarea resurselor alimentare şi naturale.
“Inacţiunea politică înseamnă că preţurile alimentare ridicate şi schimbătoare, lipsa investiţiilor în agricultură, inegalitatea dintre sexe, confiscările de terenuri şi schimbarea climatului pun în pericol şi inversează câştigurile trecute obţinute în lupta împotriva foametei”, a declarat el.
În ultimele câteva luni, preţurile alimentare au crescut în jurul lumii datorită secetei în diverse state producătoare de grâne şi legume precum SUA, Rusia şi altele.
Unii critici ai politicilor financiare şi alimentare mondiale consideră că marile companii alimentare şi instituţii financiare ar putea face mult mai mult în privinţa eradicării foametei şi sărăciei dar, poate, că nu doresc ca această stare a lucrurilor să se schimbe. De asemenea, ei atrag atenţia asupra faptului că mari cantităţi de alimente sunt distruse atunci când nu se atinge cota vânzărilor, în loc să fie oferite gratuit ţărilor sărace.
Pe lângă aceasta, sistemul actual de producţie alimentară la nivel mondial tratează omul doar că o sursă de venit. Prin urmare, problema nu stă doar în secete şi scăderea producţie de grâne ci şi în faptul că viaţa omului nu mai este aproape deloc apreciată, ci văzută prin prisma arginţilor.