ONU retrage delegaţia din Libia. Regiunea se scufundă în haos

Rebel libian
Rebel libian (MARWAN NAAMANI / AFP / Getty Images)

Luni, Organizaţia Naţiunilor Unite a retras staff-ul menţinut în Libia, după ce 15 persoane au fost ucise în timpul conflictelor din oraşul estic Benghazi şi din Tripoli iar aeroporturile internaţionale au fost închise.

Conflictele dintre forţele de securitate şi miliţiile rivale, iniţiate duminică seară, s-au soldat cu cel puţin şase decese şi 25 de răniţi, potrivit surselor din securitate.

Grupările armate s-au confruntat şi în capitala Tripoli, duminică, ucigând şapte persoane. Conflictele au provocat închiderea aeroportului principal şi al centrului de control aerian, lăsând Libia fără zboruri internaţionale. Confruntările sunt cele mai grave din ultimele şase luni.

Centrul de control aerian a fost lovit de câteva rachete Grad, de fabricaţie rusă, a precizat un oficial libian.

Misiunea ONU din Libia susţine că închiderea Aeroportului Internaţional din Tripoli şi deteriorarea securităţii îi împiedică să-şi ducă la bun sfârşit sarcinile.

La trei ani după căderea lui Moammer Gaddafi, Libia este cuprinsă de un haos chiar profund în timp ce guvernul şi noua armată s-au dovedit incapabile să controleze brigăzile foştilor luptători rebeli şi a grupărilor ce se luptă pentru putere economică şi politică.

În Benghazi, forţele loiale fostului general Khalifa Hafta au bombardat bazele miliţiilor islamiste într-o campanie de înlăturare a militanţilor, în timp ce forţele speciale libiene s-au ciocnit cu miliţiile luptătorilor în oraş.

Majoritatea deceselor şi a victimelor sunt civili, potrivit surselor din securitate şi sănătate. Cel puţin 10 locuinţe au fost lovite de rachete iar birourile guvernului şi băncile au fost forţate să se închidă.

Aeroportul din Tripoli şi aeroportul din oraşul Misrata au fost închise pe duminică iar aeroportul din Benghazi a fost închis în urmă cu două luni. În aceste condiţii, Libia mai are doar o rută de transport, terestră, spre Tunisia – situaţie asemănătoare cu cea din anii 1990 când Libia se afla sub sancţiunile ONU.

Centrul de control aerian din Tripoli, care acoperea vestul Libiei, a fost închis deoarece staff-ul nu era în siguranţă, au anunţat oficialii din aviaţia statului, luni. Centrul de control este responsabil de traficul aerian din Tripoli, Mistrata şi Sabha.

În aceste condiţii, numai micile aeroporturile Labraq şi Tobrul din estul ţării sunt deschise traficului dar numărul rutelor internaţionale este foarte mic. Persoanele din vestul Libiei trebuie să străbată un drum dificil până în Tunisia.

Puterile Vestice se tem că haosul din Libia va permite armamentului şi militanţilor să se răspândească peste graniţele sale. Iar sudul ţării este un paradis pentru militanţii islamişti izgoniţi din Mali de către forţele franceze, la începutul anului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe