ONU presată să înfiinţeze un tribunal care să condamne industria recoltării forţate de organe din China comunistă
O coaliţie formată din 110 parlamentari, medici, academicieni şi grupuri civile solicită Organizaţiei Naţiunilor Unite să înfiinţeze un tribunal penal internaţional care să investigheze genocidul produs de industria recoltării forţate de organe în China.
Organizaţia Doctori Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH) a lansat apelul în luna ianuarie a acestui an, înainte de cea de-a 45-a revizuire a ONU privind situaţia drepturilor omului în China, care a avut loc pe 23 ianuarie a.c.
Procesul de "Evaluare periodică universală" (Universal Periodic Review) este un mecanism de evaluare inter pares care a fost instituit în 2006, odată cu crearea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului. Toate cele 193 de state membre ale ONU sunt supuse unei astfel de revizuiri la fiecare patru-cinci ani, realizată de cei 47 de membri ai Consiliului ONU pentru Drepturile Omului şi de orice stat membru interesat.
Revizuirea ONU "există pentru a verifica abuzurile şi pentru a consolida drepturile omului şi statul de drept", a precizat DAFOH într-o declaraţie. "Nu există pentru a oferi un refugiu sigur celor care încalcă aceste drepturi fundamentale".
În timp ce un număr incalculabil de prizonieri de conştiinţă - în cea mai mare parte practicanţi ai mişcării spirituale Falun Gong, potrivit unei anchete a unui tribunal londonez - mor sub incidenţa crimelor de recoltare forţată de organe operate sub conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC), tăcerea nu poate decât să-i încurajeze pe făptaşi să "îşi extindă acţiunile represive dincolo de propriile graniţe", a avertizat DAFOH, menţionând că multe instituţii occidentale - spitale, companii farmaceutice şi organizaţii medicale - au "acceptat implicit să sacrifice standardele etice şi legale pentru a coopera cu China la aceste crime în masă".
Persecuţia dusă de Partid împotriva Falun Gong - o practică spirituală care predă respectarea principiilor morale ale adevărului, compasiunii şi toleranţei - a făcut ca zeci de milioane de cetăţeni chinezi să fie ţinta recoltării forţate de organe organizate de stat. Furnizarea pe scară largă de organe provenite de la deţinuţi de conştiinţă a transformat China într-o destinaţie de top pentru turismul internaţional de transplant. Spitalele chineze oferă perioade de aşteptare foarte mici pentru obţinerea unui organ compatibil - mult mai mici decât în ţările dezvoltate cu sisteme de donare de organe foarte funcţionale, care garantează aspectele etice ale procesului.
DAFOH a îndemnat toate statele membre ale ONU "să pună sub semnul întrebării, în mod critic şi curajos, dosarele Chinei privind drepturile omului" în timpul reuniunii ONU din 23 ianuarie.
De asemenea, grupul de susţinere a cerut crearea unui raportor special al ONU, o persoană care să lucreze în numele ONU în cadrul mecanismelor de "proceduri speciale", pentru a căuta răspunsuri la rapoartele privind recoltarea forţată de organe de la prizonieri de conştiinţă în viaţă din China.
Citiți și Patru inimi primite în zece zile. Industria jafului de organe al Chinei comuniste merge înainte
Edward McMillan-Scott, care a avut patru mandate de vicepreşedinte al Parlamentului European, din 2004 până în 2014, a evocat şocul pe care l-a avut când a aflat că astfel de abuzuri au loc în realitate, în timpul călătoriei sale în China, în 2006.
În mai 2006, el s-a întâlnit cu Cao Dong, practicant Falun Gong, fost deţinut de conştiinţă, care i-a povestit cum cel mai bun prieten al său cu care era închis dispăruse din celulă. Ulterior, Cao a văzut cadavrul gol al bărbatului, în morga închisorii, cu găuri prin care îi fuseseră extrase organele vitale.
Declaraţia lui McMillan-Scott a avut loc pe 22 ianuarie 2024, în cadrul unui eveniment paralel cu sesiunea ONU, intitulat "Negarea drepturilor universale ale omului de către China", găzduit de CAP Freedom of Conscience, un grup european de apărare a drepturilor omului, cu statut consultativ la ONU.
Cao a fost ulterior din nou încarcerat pentru acea întâlnire secretă de la Beijing. Până în prezent, McMillan-Scott nu a reuşit să afle ce s-a întâmplat cu Cao, conform celor declarate pentru The Epoch Times. Ulterior, el s-a întâlnit cu mai mulţi practicanţi Falun Gong care au fugit din China după ce au fost încarceraţi.
"Literalmente sute de oameni au spus toţi acelaşi lucru", a subliniat McMillan-Scott într-un interviu. "Nu este posibil să nu crezi un set de dovezi atât de evidente pe o perioadă atât de lungă".
E momentul să dovedim că avem coloană vertebrală
De-a lungul anilor au apărut rapoarte de investigaţie şi martori ai recoltării forţate de organe în China, toate indicând gravitatea abuzurilor practicate de Partidul Comunist Chinez.
În 2019, un tribunal londonez a concluzionat că recoltarea forţată de organe are loc într-adevăr în China de ani de zile "la o scară semnificativă", practicanţii Falun Gong fiind "principala sursă" de organe umane pentru transplant.
Un studiu publicat în 2022 în American Journal of Transplantation a semnalat 71 de publicaţii în limba chineză privind transplanturile de organe, în care medicii au fost identificaţi ca fiind cei care au recoltat inimi şi plămâni de la persoane pentru transplant fără a efectua teste pentru a stabili moartea cerebrală - ceea ce arată că pacienţii au fost ucişi pentru organele lor.
Parlamentul European a adoptat recent o rezoluţie care condamnă persecuţia Falun Gong şi a cerut o anchetă asupra persecuţiei din ultimii 25 de ani pentru a trage la răspundere pe cei vinovaţi.
Citiți și Die Zeit: Occidentul complice la traficul de organe din China
McMillan-Scott a subliniat că "este imposibil să faci prea multe" în această problemă. El a sprijinit boicotarea de către liderii europeni a Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008 pe baza suprimării drepturilor omului de către regimul comunist chinez.
"Am jucat un rol în demararea procesului şi mă bucur că acesta continuă. Este foarte necesar", a precizat el.