ONU îşi suspendă misiunea de monitorizare din Siria

Programul Naţiunilor Unite pentru monitorizarea violenţei din Siria a fost suspendat din cauza intensificării violenţei, a declarat organizaţia.
Şeful  misiunii ONU în Siria, generalul major Robert Mood la oconferinţă de presă în Damasc, 15 iunie 2012. Mood a declarat că vărsările de sânge au devenit prea primejdioase pentru ca misiunea ONU să-şi mai poată desfăşura activitatea (- / AFP / GettyImages)
Stephen Jones
18.06.2012

Programul Naţiunilor Unite pentru monitorizarea violenţelor din Siria a fost suspendat din cauza intensificării acestora, a declarat organizaţia.

Generalul maior Robert Mood, şeful misiunii de supraveghere a ONU în Siria (UNSMIS), a afirmat că natura conflictului îi expune pe observatorii săi neînarmaţi, la riscuri semnificative.

O echipă de la UNSMIS a fost înconjurată de miliţie şi s-a deschis focul asupra ei, atunci când a încercat marţi să intre în oraşul vestic Haffa. Ei s-au întors din Haffa vineri, dar au relatat într-o declaraţie că oraşul duhnea din cauza cadavrelor.

"În ultimele 10 zile, violenţa s-a intensificat din nou, ambele părţi atacând şi înregistrând pierderi, observatorii noştri fiind supuşi unor riscuri semnificative", a afirmat generalul maior Mood, într-o declaraţie.

"Populaţia siriană, civilii, suferă şi, în unele locaţii, au fost prinşi în mijlocul operaţiunilor în curs de desfăşurare."

"Misiunea a reprezentat o prezenţă la faţa locului, pentru a ne asigura că durerea şi suferinţa poporului sirian este recunoscută şi adusă în discuţie. [..] Dar escaladarea violenţelor ne limitează în prezent capacitatea de a observa, a verifica, a raporta şi a oferi asistenţă în dialogul local şi în proiectele de stabilitate."

Naţiunile Unite au 298 de observatori militari şi 112 civili, care se află în Siria pentru a supraveghea implementarea unui plan de pace cu şase puncte, negociat de ONU şi Liga Arabă.

Generalul maior Mood a afirmat că suspendarea misiunii va fi revizuită zilnic. Este de aşteptat ca el să raporteze Consiliului de Securitate al ONU luni sau marţi, a arătat Reuters.

ONU estimează că au fost ucişi 10.000 de civili de când a izbucnit violenţa în Siria, cu 14 luni în urmă.

Sâmbătă, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, organizaţie cu sediul în Marea Britanie, a solicitat intervenţia ONU în ceea ce priveşte bombardamentul din Homs.

"Peste 1.000 de familii, mulţi dintre ei femei şi copii, sunt blocaţi în zona bombardată constant; ele trebuie evacuate imediat din linia de foc", s-a menţionat în declaraţie.

Un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe a descris recentele violenţe din Homs ca intolerabile.

"Mai devreme sau mai târziu, Consiliul de Securitate va trebui să ia în calcul consecinţele", a declarat purtătorul de cuvânt pentru Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor