Rusia ar putea trimite nave de război şi trupe pentru a-şi proteja baza din Siria

(JOEL SAGET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.06.2012

Rusia ar putea trimite nave de război şi trupe pentru a-şi proteja baza logistică din portul Tartus, Siria, a declarat o sursă militară rusă, citată de agenţia Itar-Tass.

”Este posibil ca nave de război din cadrul Flotei de la Marea Neagră să plece în Marea Mediterană în cazul în care va fi necesar să fie protejată baza logistică rusă din Tartus, Siria”, a declarat o sursă militară. Aceasta a mai precizat că mai multe nave de război ale Flotei de la Marea Neagră sunt pregătite să plece spre Tartus.

Informaţiile Itar-Tass survin după ce Franţa a evocat posibilitatea unei intervenţii militare. Ministrul francez de externe, Laurent Fabius, a declarat, miercuri, că Parisul va face demersuri pentru o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care să oblige Siria să implementeze planul de pace al lui Kofi Annan. În caz contrar, Damascul ar putea suporta noi sancţiuni sau chiar o intervenţie militară. Labius a precizat că instituirea unei zone de interdicţie aeriană este ”una dintre opţiunile” luate în calcul pentru a stopa vărsarea de sânge.

Postul NBC relata vineri, citând surse din cadrul serviciilor de informaţii, că o navă de război rusă se află deja în drum spre Tartus. Informaţia a fost negată de partea rusă.

Mai multe nave ruse, printre care şi portavionul Amiral Kuzneţov, au vizitat baza din Tartus în ianuarie, pentru a aduce provizii şi pentru a efectua lucrări de mentenanţă.

Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a declarat că Rusia furnizează Damascului elicoptere de atac. Ulterior, Departamentul de Stat a revenit şi a explicat că şefa diplomaţiei americane s-a referit la elicoptere recondiţionate în Rusia şi trimise înapoi în Siria.

În replică, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a precizat că este vorba de livrări în urma unor contracte încheiate mai demult. ”Nu furnizăm Siriei sau altcuiva sisteme care să fie folosite împotriva demonstranţilor paşnici, spre deosebire de SUA, care furnizează în mod regulat astfel de echipamente în regiune”, a spus Lavrov.

Totodată, Lavrov a negat existenţa unor negocieri privind plecarea preşedintelui Bashar Al-Assad.

”Astfel de discuţii nu au loc şi nu ar putea avea loc, întrucât ar contrazice poziţia noastră” faţă de Siria, a declarat, vineri, la Bagdad, Serghei Lavrov, întrebat de existenţa unor negocieri privind renunţarea la putere a liderului de la Damasc.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Victoria Nuland, a declarat, joi, că sunt posibile discuţii între Rusia şi SUA privind plecarea de la putere a lui Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor