ONU crează o comisie de anchetă a crimelor de război în Siria. Kremlinul se opune

În ciuda opoziţiei Moscovei şi Damascului, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie pentru crearea unei comisii care va pregăti judecarea eventualelor crime de război comise pe parcursul războiului din Siria.
Un copil stă printre clădirile bombardate în oraşul sirian Alep. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.12.2016

Adunarea Generală a ONU, în ciuda obiecţiilor puternice ale Rusiei şi Siriei, a votat în favoarea creării unei comisii însărcinate cu pregătirea cazurilor care implică abuzuri ale drepturilor omului şi crime de război posibil comise în Siria.

Rezoluţia, propusă de Liechtenstein, a fost adoptată miercuri cu 105 voturi pro, 15 contra şi 52 de abţineri, în ciuda avertismentelor din partea Rusiei că Adunarea interferează cu munca depusă de Consiliul de Securitate, în cadrul căruia Moscova a blocat în repetate rânduri încercările de a judeca presupusele crime de război comise în Siria.

Iranul şi China, ţări care sprijină regimul lui Bashar al Assad, s-au aflat de asemenea printre cei care au votat împotriva rezoluţiei.

„Am amânat orice acţiune semnificativă asupra răspunderii de prea multe ori şi pentru prea mult timp”, a declarat ambasadorului statului Liechtenstein la ONU, Christian Wenaweser, semnalând că tacticile brutale ale Siriei sunt „tolerate şi nu au niciun fel de consecinţe”.

Panelul va lucra îndeaproape cu Comisia de Anchetă a ONU, care a depus câteva rapoarte ce detaliază atrocităţile comise în timpul războiului.

Ambasadorul Siriei la ONU, Bashar Ja’afari, s-a opus rezoluţiei, susţinând că este „ilegală” şi o „ameninţare directă la soluţionarea” războiului civil izbucnit în 2011.

Balkees Jarah, un oficial în organizaţia Human Rights Watch, a aplaudat mişcarea „fără precedent” a Adunării Generale a ONU de a acţiona în ciuda blocării în Consiliul de Securitate a judecării crimelor de război din Siria. El a adăugat că adunarea „a adoptat o poziţie foarte importantă pentru victimele unor crime grave”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor