ONG-uri din Moldova constată lipsa transparenţei la selecţia membrilor CSM şi CSP

Refuzul organizatorilor concursului de a publica data interviului, de a audia public candidaţii la funcţia de membri ai CSM şi CSP etc. a dus la un regres considerabil în organizarea selecţiei, constată societatea civilă.
Justiţie (facebook.com)
Ştefan Sârbu
15.12.2017

Societatea civilă din Republica Moldova constată lipsa transparenţei în procesul de selectare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) atenţionând despre regresul considerabil în organizarea concursului organizat de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului.

”La 4 decembrie 2017, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului a anunţat concursul pentru suplinirea a trei locuri vacante în CSM din rândul profesorilor de drept titulari şi a unui loc vacant în CSP din rândul societăţii civile. Ambele decizii prevăd o procedură de selecţie diferită faţă de cea adoptată prin hotărârile precedente, din 10 decembrie 2013.

La 6 decembrie 2017, organizaţiile semnatare au expediat o scrisoare pe adresa Comisiei juridice, numiri şi imunităţi prin care au solicitat asigurarea unei proceduri transparente şi bazate pe merit de selectare a membrilor CSM şi a membrului CSP însă Comisia nu a venit cu vreo reacţie la solicitările formulate”, se arată într-o declaraţie a ONG-rilor.

Cele 15 asociaţii semnatare ale apelului atenţionează că la 12 decembrie, în mass media au fost publicate numele candidaţilor la funcţia de membru al CSM din rândul profesorilor de drept titulari şi a membrului CSP din rândul societăţii civile, iar la 13 decembrie 2017 aceştia au fost audiaţi şi propuşi Parlamentului pentru numirea în funcţie deşi alegerea candidaţilor la funcţia de membri ai CSM şi CSP nu figura pe agenda şedinţei Comisiei juridice numiri şi imunităţi.

În concluzie, ONG-urile constată că ignorarea de către Comisia parlamentară a solicitărilor societăţii civile de a extinde termenul limită pentru depunerea actelor, de a completa lista actelor cu viziunea candidaţilor asupra activităţii în cadrul CSM şi CSP, de a publica data interviului, de a audia public candidaţii şi a stabili criterii clare de departajare a acestora a dus la lipsa de transparenţă şi la un regres considerabil în organizarea concursului de către autorităţi.

Menţionăm că la 13 decembrie Comisia juridică, numiri şi imunităţi a selectat candidaţii pentru funcţia de membri ai CSM şi ai CSP dintre cei 8 candidaţi care au aplicat pentru funcţia de membri CSM şi doi candidaţi pentru funcţia de membri CSP care au depus dosarele în perioada 4-11 decembrie.

Pentru funcţia de membru CSM au fost selectaţi: Mariana Timotin, Ian Postu şi Serghei Ţurcanu iar la funcţia de membru CSP Lilia Mărgineanu, aceştia fiind propuşi plenului Parlamentului pentru examinare şi votare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor