Investigaţie RISE Moldova: Sediul ASITO, cumpărat pe credite de la BEM
alte articole
O investigaţie RISE Moldova arată că 137 milioane lei din „Miliardul dispărut” ar fi fost folosiţi pentru procurarea sediului central ASITO din Chişinău, banii fiind luaţi din Banca de Economii sub forma a două credite, unul de peste 375 milioane lei, iar celălalt de peste 50 milioane lei. După ce s-au plimbat prin offshore, aceştia au revenit în ţară sub forma unei investiţii britanice, totuşi datele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) arată că cele două credite nu au fost restituite nici până în prezent.
Totodată, RISE Moldova arată că sediul ASITO şi-ar fi schimbat proprietarii de câteva ori, ajungând într-un final pe mâna omului de afaceri Vladimir Russu. Mai mult decât atât, tranzacţia a coincis cu vinderea unei vile pe care Russu ar fi cedat-o unui offshore cipriot reprezentat prin procură de Iurie Luncaşu, care face parte din anturajul liderului Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc.
De menţionat că ambele credite au fost luate de către firme care, potrivit raportului Kroll, ar face parte din grupul companiilor afiliate lui Ilan Şor, pe atunci guvernator al BEM.
În context, expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă, a scris pe contul său de socializare: „foarte "activ" noiembrie a mai fost in 2014! Şi exact după 7 noiembrie, când în "secret" (se vede că nu pentru toţi) s-a decis ce urma să se întâmple, chiar şi în următorii 25 de ani. Logic, această clădire ar trebui recuperată în folosul statului în contul stingerii datoriei interne, urmare a convertirii de guvern în 2016 a garanţiilor emise de guvern în 2014, în rând cu alte clădiri şi bunuri. Asta explică de ce Kroll II "e tot în lucru" şi de ce proiectul de ”decriminalizare” a infracţiunilor economice a autorităţilor se împinge cu atâta insistenţă, ca şi alte proiecte de legalizare a infracţiunilor.”
Pentru a citi în continuare investigaţia intraţi aici