ONG-uri de media: Autorităţile R.Moldova să asigure informarea completă despre situaţia epidemiologică
alte articole
Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass media de la Chişinău cer Guvernului R. Moldova, Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale, Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, să asigure informarea operativă şi completă despre situaţia epidemiologică în contextul extinderii pandemiei cu virusul Wuhan numit recent şi virusul Partidului Comunist Chinez.
„Semnalăm cu regret şi îngrijorare situaţii când diferiţi funcţionari guvernamentali şi Ministerul Sănătăţii, în loc să răspundă operativ la solicitările de confirmare sau infirmare a unor informaţii (exemplu: cazul medicului de la Spitalul Clinic Republican, infectat cu COVID-19), refuză să ofere informaţii, iar apoi acuză nejustificat presa de încercare de a face senzaţii şi de încălcarea dreptului la viaţă privată a personalului medical. O asemenea abordare este contraproductivă şi nu contribuie la o mai bună informare a populaţiei”, se menţionează într-un apel al organizaţiilor.
ONG-urile de media, au mai cerut autorităţilor de la Chişinău să accepte întrebări în regim online de la jurnalişti după briefing-urile transmise prin intermediul platformelor de streaming solicitând totodată, instituţiilor şi funcţionarilor publici să asigure o colaborare corectă şi profesionistă cu instituţiile mass media, abţinându-se de la acuzaţii nefondate şi insinuări în adresa jurnaliştilor care solicită informaţii de interes public şi au datoria să informeze obiectiv cititorii.
Fostul ministru al Sănătăţii în cabinetul Sandu, Ala Nemerenco, a publicat pe pagina sa de socializare o fotografie cu mănuşile în care luptă medicii din R. Moldova cu virusul comunist. „La prima întindere pe mână plesnesc, sunt subţiri, de o calitate foarte proastă şi nu asigură nicio protecţie. Iată aşa şi trăim... Dar, oficial, ne merge bine şi ... avem de toate.”
„Poate anunţaţi totuşi câţi medici şi asistenţi medicali au agăţat boala - 5, sau 7, sau 10 la doar 100 de pacienţi pozitivi? Nu e prea mult? Şi câţi lucrători medicali aveţi autoizolaţi la domiciliu în carantină?”, a întrebat Ala Nemerenco sugerând autorităţilor moldovene să nu se mai ascundă după argumente proaste. „Luaţi exemplul României - tot ce s-a întâmplat în spitalul de la Suceava nu a fost tăinuit de către autorităţi, ci comunicat onest şi transparent.”
Spitalul Judeţean ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava din România s-a confruntat cu o situaţie dezastruoasă: 52 de cadre medicale (medici şi asistenţi medical) s-au infectat cu noul coronavirus, mai nou numit virusul Partidului Comunist Chinez.