Ala Nemerenco: Lipsa transparenţei este cea mai mare greşeală a autorităţilor într-o situaţie de criză
alte articole
Sâmbătă, coronavirusul a ajuns în Republica Moldova. Un pacient critic a venit cu o cursă aeriană din Italia prezentând deja în zbor o gamă largă de simptoame. Cu toate acestea, oficialii de la Chişinău nu au reacţionat promt, lăsând pasagerii să plece fără a fi testaţi sau puşi în carantină deşi până la apariţia primului caz de infectare asigurau că sistemul de sănătate este pregătit.
Ex-ministrul Sănătăţii în Cabinetul Sandu Ala Nemerenco susţine că lipsa transparenţei este cea mai mare greşeală a autorităţilor într-o situaţie de criză.
„Nivelul real de pregătire nu a fost cunoscut de către noi, cetăţenii. Am fost hrăniţi cu „totul este sub control, nu vă faceţi griji, nu panicaţi, avem de toate... Astfel de declaraţii sunt strict contraindicate în situaţii de criză”, menţionează aceasta, precizând că pacienta venită din Italia s-a aflat în contact cu multă lume, astfel se poate presupune că ar putea urma o reacţie rapidă în lanţ.
Considerând că autorităţile de la Chişinău nu au reacţionat în modul corespunzător, fostul ministru al Sănătăţii a formulat în adresa lor un şir de întrebări menţionând că acestea nu au nimic comun cu panica.
„De câte teste dispunem la moment? Câte teste pe zi au fost efectuate în ultimele 2 săptămâni? Au ajuns cele 1000 de teste promise? S-au efectuat teste şi altor persoane? Care este numărul de paturi de reanimare disponibile pe moment pentru pacienţii critici cu coronavirus?
Cu ce echipament de protecţie şi în ce condiţii a fost transportată pacienta critică către secţia de reanimare a Spitalului Clinic Republican? De ce până astăzi lipseşte o decizie cu referire la sancţionarea cetăţenilor care nu îndeplinesc indicaţiile autorităţilor şi prin acţiunile lor cresc riscul de răspândire rapidă a infecţiei?”, sunt câteva dintre multele întrebări ridicate de Ala Nemerenco.
În concluzie, fosta membră a Guvernului Sandu a notat că răspunsul la întrebări ar însemna informarea corectă şi cu respect a populaţiei, aşa cum o fac autorităţile în Italia, România şi alte ţări ce se confrunta cu infecţia. „Transparenţa micşorează panica şi întăreşte încrederea cetăţenilor în autorităţi.”