OMV Petrom trimisă în judecată pentru moartea băieţelului de 9 ani din Ariceştii Rahtivani

La aproape doi ani de când familia Furcelea şi-a condus pe ultimul drum băieţelul găsit mort lângă o sondă, proprietarul sondei, OMV Petrom, a fost trimis în judecată.
Marian Furcelea, copilul mort la vârsta de nouă ani, în uma unei intoxicaţii cu gaze, lângă o sondă OMV - Petrom. (Captură Youtube)
Loredana Diacu
05.01.2016

OMV Petrom a fost trimisă în judecată de procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) din Parchetul General, fiind acuzată de ucidere din culpă în cazul morţii unui copil de 9 ani, ucis de o intoxicaţie cu gaze, lângă sonda companiei din Ariceştii Rahtivani, relatează Adevărul.info.

Reamintim că la sfârşitul lui februarie 2014, lângă sonda de extracţie ţiţei nr. 536 din Ariceştii Rahtivani, aparţinând OMV Petrom, a fost descoperit cadavrul lui Marian Furcelea, elev în clasa a doua. Medicii legişti au constatat că decesul s-a produs din cauza unui edem pulmonar toxic, provocat de o intoxicaţie acută cu gaz de sondă.

Sonda, neîmprejmuită la momentul producerii tragicului accident se afla la aproximativ 300 de metri de locuinţa familiei Furcelea. Băieţelul s-a intoxicat cu gaze, cel mai probabil, pe când se întorcea spre casă de la şcoală.

Potrivit procurorilor, cadavrul minorului F.M.I. a fost găsit, la aproximativ 17 centimetri de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând OMV Petrom SA (situată la aproximativ 100 metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sat în care locuia minorul).

“Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea minorului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenită în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani”, susţin procurorii, care mai arată că inhalarea de către victimă a gazelor de sondă ar fi fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător aşa cum societatea comercială anterior menţionată, ar fi trebuit să procedeze.

“Astfel, inculpata S.C. OMV Petrom prin nerespectarea dispoziţiilor legale şi a normelor şi măsurilor generale de comportament uman adecvate activităţii desfăşurate, respectiv prin împrejmuirea cu gard a beciului sondei mai sus menţionate, a permis deschiderea ventilului de la derivaţia din coloana de exploatare a sondei (de către o persoană rămasă neidentificată), făcând posibilă pătrunderea minorului în perimetrul ce ar fi trebuit să fie complet închis şi încuiat, fapt ce s-a soldat cu decesul victimei, ca urmare a inhalării de către aceasta a gazelor eliminate în atmosferă”, arată procurorii SUPC.

Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Ploieşti, mai arată Adevărul

Amintim în context că la scurtă vreme după moartea fiului său, Cristian Furcelea, tatăl băieţelului găsit mort lângă sondă, a reclamat că a fost agresat de jandarmi şi că autorităţile încearcă să-l intimideze, pentru a-l opri din demersul de a face lumină în moartea fiului său şi a da în judecată compania OMV.

Publicaţii din România, Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania au relatat despre agresiunea împotriva lui Cristian Furcelea, care, pe 21 martie, la nici o lună după ce şi-a înmormântat copilul, a fost internat în spital, după ce a fost bătut şi intimidat, conform declaraţiilor sale, de jandarmi. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi citi aici şi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor