OMV-Petrom, atac la piaţa tradiţională a Hidroelectrica

Piaţa energiei electrice ieftine nu mai este exclusivitatea celor de la Hidroelectrica şi asta pentru că OMV Petrom beneficiază, din luna august a acestui an, de o hotărâre de guvern care-i dă dreptul să folosească gaz ieftin la producţia de energie electrică.
Epoch Times România
14.11.2012

Piaţa energiei electrice ieftine nu mai este exclusivitatea celor de la Hidroelectrica şi asta pentru că OMV Petrom beneficiază, din luna august a acestui an, de o hotărâre de guvern care-i dă dreptul să folosească gaz ieftin la producţia de energie electrică.

În urmă cu o lună, OMV-Petrom a inaugurat la Brazi o centrală electrică ultramodernă, pe gaz. La prima vedere, în afară de faptul că este cea mai mare investiţie din ultimii 20 de ani (în domeniu), nimic nu atrage atenţia. Centrala a costat 530 milioane de euro şi a fost proiectată să furnizeze 9% din necesarul de energie al României. Petrom susţinea la momentul inaugurării că unitatea energetică are o eficienţă înaltă, în sensul că foloseşte jumătate din cantitatea de gaz pe care o utilizează orice altă centrală similară din România pentru a genera aceeaşi cantitate de electricitate.

O altă caracteristică tehnică se referă la emisiile reduse de CO2, care se încadrează sub media europeană. Aşadar, tehnologie de ultimă oră, care permite randamente ridicate.

Şi când lucrurile păreau să se limiteze la atât, la sfârşitul săptămânii trecute, în mass-media au apărut informaţii legate de o hotărâre a guvernului care ar permite celor de la OMV-Petrom să exporte gaz din producţia internă. Numai că HG-ul respectiv, emis în august, mai dezvăluie ceva - şi anume că acele companii care au centrale electrice proprii şi extrag, de asemenea, gaze naturale, pot folosi gaze ieftine, din „intern”, să producă energie electrică: „ARTICOLUL 1: Sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor de gaze naturale stabilite(avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei cantităţile de gaze naturale din producţia internă utilizate de către producătorii de gaze naturale, titulari de acorduri petroliere, la producerea de energie electrică în propriile centrale electrice pe bază de gaze naturale”.

Aşadar, pe româneşte, centrala de la Brazi poate folosi gaze la preţ mic pentru a produce curent electric cât mai ieftin. Alte companii în România care să şi extragă gaze şi să aibă şi capacităţi de producţie a energiei electrice nu sunt, deci numai Petrom poate beneficia de prevederea din HG-ul cu pricina. Să fie oare cu dedicaţie hotărârea de guvern, ori doar o coincidenţă? Este greu de spus, mai ales că la inaugurarea unităţii energetice, la capitolul „invitaţi de marcă”, am putut vedea pe premierul României, Victor Ponta, comisarul european al Energiei, Gunther Oettinger precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale. O mulţime de politicieni. Ba chiar premierul a avut numai cuvinte de laudă la adresa companiei „cu riscul de a pierde nişte voturi”.

Una peste alta, în condiţiile în care Hidroelectrica se află într-o situaţie precară din punct de vedere juridic, iar producţia i-a fost afectată de secetă – sunt estimate pierderi în acest an de 100 milioane euro - un nou producător de energie electrică ieftină intră în joc la momentul oportun. Foloseşte o cantitate de gaz la jumătate faţă de alte centrale similare, la un preţ mult mai mic şi furnizează aproape 10% din energia electrică a României. Într-o lume ca a noastră, în care atenţia vizavi de domeniul energetic este atrasă doar de „băieţii deştepţi” şi scandalurile cu terenuri din energia eoliană, mişcarea celor de la OMV-Petrom pare a fi una genială. Iar lupta pare a fi pierdută din start de Hidroelectrica dacă ne gândim că OMV-Petrom a avut un profit de peste 200 milioane de euro numai în trimestrul al treilea 2012.

Revenind la preţul gazelor naturale „domestice”, el se ridică la 130 USD)1.000 (echivalat în producţia de energie electrică s-ar ajunge undeva la 45 RON(MWh) mc faţă de 450 USD)1.000 mc (160 RON(MWh). Pentru edificare, preţul cerut de Hidroelectrica la ultima licitaţie OPCOM a fost de 220 RON)MWh.

La ora actuală, producţia de energie electrică are următoarea structură (valori la 14.11.2012, ora 15): centrale pe cărbune – 34%; hidrocarburi – 16%; eolian – 17%; hidro – 16%; nuclear – 17%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor