Oltchim, în mijlocul unui scandal şi în prag de schimbare
alte articole
Alături de germanii de la PCC şi ruşii de la grupul TISE, au depus oferte pentru privatizarea Oltchim şi companiile româneşti AISA Invest şi Pegamont SA Ploieşti. AISA Invest SA Cluj Napoca este o companie de management şi consultanţă care coordonează activitatea grupului SCR, al omului de afaceri Ştefan Vuza (care are o avere estimată la 100-110 milioane de euro). SCR are în componenţă 12 companii industriale între care IaşiTex SA, UZUC Ploieşti, Someş Dej, Sinterom Cluj Napoca, Contactoare Buzău sau Inav Bucureşti. AISA Invest face parte la rândul său din grupul SCR. La rândul său Pegamont SA Ploieşti este o companie de construcţii industriale specializată în lucrări pentru industria petrolieră şi a gazului, ce a executat construcţii montaj pentru Petrom, Transgaz, Conpet sau Petromservice.
Vânzarea unui număr de cel puţin 188.100.976 acţiuni, reprezentând 54,80% din capitalul social actual al Oltchim Râmnicu Vâlcea se realizează prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie. Oltchim a încheiat anul 2011 cu pierderi nete de 270,043 milioane lei, în creştere cu 26% faţă de cele raportate în 2010, conform informaţiilor transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Cifra de afaceri a companiei a fost cu 17,11 procente mai mare decât cea obţinută în 2010, ridicându-se la 1,533 miliarde lei. Combinatul vâlcean a înregistrat venituri totale în valoare de 1,647 miliarde lei, cu aproape 15,32% mai mari faţă din 2010, şi cheltuieli totale de 1,917 miliarde lei, în plus cu 16,7% faţă de 2010. Acţionarul majoritar al Oltchim este Ministerul Economiei, cu 54,8062% din acţiuni, PCC Duisburg DEU deţinând 17,4717% din acţiuni, Nachbar Services Limited Nicosia - 14,0250% şi alţi acţionari - 13,6972%.
La ordinea zilei la Oltchim, însă, este un scandal provocat de unul dintre acţionarii minoritari, germanii de la PCC care, prin vocea lui Wojciech Zaremba, a solicitat modificare ordinei de zi a întrunirii Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) a Oltchim de pe 23 aprilie. El solicită explicaţii cu privire la procesul de conversie a datoriei către AVAS în acţiuni, precum şi punerea la dispoziţia acţionarilor a proiectului convenţiei negociate cu AVAS şi a stadiului negocierilor. Este vorba despre modalitatea în care vor fi convertite în acţiuni penalităţile datoriei de circa 165 milioane de dolari pe care Oltchim o are la AVAS, convertire aprobată prin ordonanţă de urgenţă de către guvern. De asemenea, PCC mai cere Consiliului de Administraţie a combinatului, pe ordinea de zi a aceleiaşi AGA, revocarea din funcţia de director general a lui Constantin Roibu, pe motiv că: “sub conducerea dlui Roibu situaţia societăţii s-a deteriorat în mod constant; dl. Roibu nu înţelege problemele reale ale Oltchim dând în mod constant vina pe factori externi pentru problemele Oltchim şi nu pe propria conducere şi dl. Roibu nu prezintă soluţii alternative pentru problemele societăţii”.
În acest moment există rapoarte de evaluare care arată că, în condiţiile în care Oltchim are datorii de peste 500 milioane euro, valoarea combinatului este apropiată de zero. Dacă însă Oltchim s-ar vinde împreună cu rafinăria Arpechim (unica sursă de materii prime pentru fabrica de PVC din cadrul Oltchim, acum închisă de proprietar, OMV Petrom), atunci valoarea ar putea atinge 300 milioane euro.