FMI a cerut Oltchim să elimine total pierderile şi arieratele în trimestrul al treilea

Epoch Times România
03.04.2012

Organismele financiare internaţionale au cerut ca Oltchim să elimine total atât pierderile, cât şi arieratele, în al treilea trimestru al acestui an, potrivit unui document al companiei.

La data de 16 martie, Ministerul Economiei a comunicat combinatului Oltchim că Ministerul Finanţelor, împreună cu organismele financiare internaţionale (FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială) au stabilit drept ţintă eliminarea totală a pierderilor şi a arieratelor până la finele trimestrului al treilea al acestui an, urmând ca valoarea ambilor indicatori la finele anului să fie zero, se arată într-o notă a Oltchim privind bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an al companiei.

Ţintele stablite de Finanţe şi finanţatorii externi mai includ, pentru finele primului trimestru, arierate de 1,544 miliarde de lei şi pierderi de 86 de milioane de lei. Pentru al doilea trimestru, valoarea indicatorilor ar trebui să fie de 1,624 miliarde de lei pentru arierate şi 161 de milioane de lei pierderi.

Valorile cerute de FMI sunt total diferite faţă de ceea ce estima compania. Oltchim prevăzuse în buget pentru finele acestui an arierate de 1,560 de miliarde de lei şi pierderi de 266,8 milioane de lei. Societatea şi-a fundamentat aceste estimări pe faptul că instalaţiile de petrochimie de pe platforma rafinăriei Arpechim, principalul furnizor de materii prime pentru combinat, nu vor fi pornite nici în acest an.

"Cerinţele impuse privind eliminarea totală a pierderilor şi a arieratelor nu vor putea fi îndeplinite în niciun caz, având în vedere situaţia companiei", au precizat, pentru NewsIn, surse din domeniu.

Guvernul şi-a asumat privatizarea integrală a pachetului deţinut de stat la Oltchim, adică 54%, până la finele lunii aprilie 2012.

Anunţl de vânzare a companiei a fost publicat la mijlocul lunii martie. Potrivit ultimelor declaraţii ale oficialilor Ministerului Economiei, licitaţia pentru vânzarea companiei va avea loc la 31 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor