Oligarh rus şi apropiat al lui Putin în spatele unei “fabrici de troli” din Rusia
alte articole
Evgheni Prigozhin, oligarh rus şi om de afaceri dubios cunoscut ca “bucătarul lui Putin”, a fost de mult timp suspectat că ar fi în spatele unei companii numite Agenţia de Cercetare a Internetului (ACI).
Potrivit documentelor instanţei obţinute de CNN, agenţia ACI este o firmă discretă de tehnologie care a răspândit informaţii false şi a generat diviziuni sociale în Occident. ACI a fost luni de zile în centrul investigaţiilor americane privind presupusul rol al Rusiei în influenţarea alegerilor din SUA.
Se crede că Prigozhin, care a administrat restaurantul favorit al preşedintelui Putin în Sankt Petersburg şi a câştigat contracte de catering cu statul în valoare de miliarde, este susţinătorul financiar al ACI.
Implicarea sa şi pretinsul său sprijin financiar aruncă mai multă lumină asupra presupusului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane – oferind o legătură între Kremlin şi acţiunile de dezinformare.
Un fost angajat al companiei, care a discutat cu reţeaua de televiziune rusă independentă RAIN, a declarat că ACI este similară unei companii normale unde angajaţii se prezintă zilnic şi lucrează în schimburi. Dar, atunci când ajung la calculatoarele lor, angajaţii îşi închid VPN-ul pentru a nu fi evident de unde lucrează.
Documentele evaluate de CNN arată că firma a avut un buget lunar de aproximativ 1 milion de dolari în 2013 şi că banii au fost împărţiţi între diferitele departamente, care includ operaţiuni în limba rusă şi folosirea limbii engleze pe reţelele sociale.
Iar, într-unul dintre departamentele companiei, numit Departamentul Provocărilor, angajaţii au avut obiectivul de a “influenţa opiniile”, potrivit declaraţiei fostului angajat.
“Există un document privind strategia”, a adăugat persoana.
“Trebuia să fii la curent cu toate problemele majore ale Statelor Unite: probleme fiscale, homosexuali, minorităţi sexuale sau arme”.
ACI a cerut de asemenea multor angajaţi să vizioneze serialul House of Cards difuzat de Netflix pentru a-i ajuta să îşi îmbunătăţească engleza.
Un alt document obţinut de CNN a scos la lumină un contract din 2013 pentru Concord Management şi Concord Consulting. Concord Management este principala afacere a lui Prigozhin şi are sediul în St. Petersburg.
Aceleaşi documente arată de asemenea că un angajat al Concord Consulting s-a alăturat ulterior companiei ACI.
În timpul serviciului, aceşti “troli” ruşi se dădeau drept americani şi făceau plăţi către activişti reali din SUA pentru a-i ajuta să îşi finanţeze acele acţiuni de protest care aveau potenţialul de a diviza societatea.
RBC a publicat marţi descoperirile unei investigaţii majore privind munca depusă la ACI începând cu 2015.
Investigaţia a identificat 118 conturi de grupuri, majoritatea pe Facebook, dar şi pe Twitter şi Instagram. Grupurile postau ştiri şi reclame care incitau la animozitate rasială şi susţineau diverse grupuri, de la Black Lives Matter şi activişti pentru imigraţie până la independenţa Texasului şi dreptul de a deţine arme.
Angajaţii au contactat de asemenea aproximativ 100 de activişti reali în SUA pentru a-i ajuta să organizeze proteste şi evenimente, deseori plătind pentru ele.
De exemplu, ACI a cheltuit 80.000 de dolari pentru a angaja cetăţeni americani să organizeze mitinguri în 40 de oraşe din SUA. Activiştii nu au ştiut la acea vreme că sunt susţinuţi de o organizaţie rusească specializată în dezinformare.
Niciunul dintre grupuri sau evenimente nu l-au susţinut în mod direct pe preşedintele american Trump, dar au oferit un mediu în care retorica pro-Trump a fost populară şi bine primită.