Snowden sau cum evită Rusia sistemul de supraveghere al Statelor Unite

Edward Snowden, fost contractor al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate. (AP Photo / The Guardian, File)
P. P.
25.03.2014

Pe timpul desfăşurării de trupe care a dus la invazia peninsulei Crimeea, Rusia a reuşit să evite sistemele de supraveghere şi înregistrare ale Agenţiei americane de Securitate Naţională. Unii oficiali americani sunt de părere că această nouă abilitate a Rusiei a fost obţinută recent cu ajutorul fostului angajat al Agenţiei americane de Securitate Naţională (NSA) şi CIA, Edward Snowden, conform Business Insider.

”Nu vom avea dovezi exacte că Ed (ward Snowden) colaborează cu FSB (Serviciul Rusesc de Informaţii) până când nu vom avea un dezertor rus iar asta ar putea dura ceva. Până atunci, folosiţi-vă bunul simţ”, a declarat John Schindler, autorul cărţii ”Snowden şi Coincidenţele”.

Casa Albă s-a arătat ”foarte nervoasă” din cauza faptului că nu se ştie cu exactitate cum a reuşit Kremlin-ul să-şi ascundă planurile de ”ochii şi urechile” implantate de NSA în mijloacele de comunicare electronică şi digitală.

Totuşi, unul dintre primele indicii interesante include prezenţa lui Edward Snowden în Rusia, acolo unde a locuit încă de la data de 23 iunie când a zburat de la Hong Kong spre Moscova.

Atunci când a zburat din Statele Unite, Snowden ”avea în posesie practic mii de documente care conţineau planurile detaliate ce permiteau celor care le citeau să ştie cu exactitate cum făcea NSA ce făcea, ceea ce le permitea în schimb să evite supravegherea sau să creeze o replică” a sistemelor”, a declarat Glenn Greenwald, sursa principală a lui Snowden.

Deci, au descoperit ruşii, printr-o coincidenţă uimitoare cum să evite programele de supraveghere ale NSA în timp cel găzduiau pe fostul hacker al NSA sau Snowden le-a oferit ruşilor accesul la planurile concepute de NSA?

John Schindler, unul din analiştii NSA care avertizau că ”este foarte probabil ca Snowden să fie un agent al serviciilor de informaţii ruseşti”, a subliniat, la începutul scandalului Snowden, că o astfel de manipulare nu va fi dezvăluită în viitorul apropiat.

La acel moment, Snowden declarase pentru New York Times că toate documentele secrete preluate din sistemele interne ale NSA-ului au fost oferite jurnaliştilor din Hong Kong... şi că nu a mai păstrat nicio copie. Totuşi, au existat mai multe dovezi care indică contrariul.

Nu se ştie cu exactitate câte documente a luat Snowden - oficialii americani spun că acesta a accesat 1,7 milioane de fişiere - şi nici dacă ”marea majoritate” a informaţiilor furate sunt legate de operaţii militare sau doar de programele de supraveghere.

Cert este că protejarea operaţiilor ruseşti din Ucraina a surprins serviciile de informaţii americane iar Washingtonul este foarte îngrijorat că Rusia ar putea să-şi ascundă canalele de comunicaţii de Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor