Oficialii moscoviţi permit primul referendum post-sovietic. Statuia lui Dzerjinski ar putea reveni la locul său

Statuia lui Felix Dzerjinski este răsturnată de manifestanţi în 1991, în timpul prăbuşirii Uniunii Sovietice.
Statuia lui Felix Dzerjinski este răsturnată de manifestanţi în 1991, în timpul prăbuşirii Uniunii Sovietice. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.06.2015

Oficialii electorali din Moscova au dat undă verde joi unui vot popular asupra restaurării statuii lui Felix Dzerjinski, şeful temutei poliţii secrete sovietice CEKA, care ulterior s-a transformat în KGB. Statuia ar urma să fie ridicată în Piaţa Lubianka din centrul Moscovei.

Felix Dzerjinski, fondatorul CEKA a fost transformat, sub influenţa ideologiei comuniste, unul dintre cei mai groteşti torţionari ai Istoriei.

Aprobarea pentru referendum pare să reflecte voinţa şi disponibilitatea Kremlinului de a renaşte simbolurile cele mai macabre ale erei sovietice în contextul conflictului cu Occidentul cauzat de criza ucraineană, susţine Moscow Times.

Statuia lui Felix Dzerjinski, un revoluţionar bolşevic, a “vegheat” în faţa sediului KGB-ului din Moscova până când a fost răsturnată de manifestanţi în 1991 în timpul prăbuşirii Uniunii Sovietice.

Principalul succesor al KGB-ului, FSB-ul, ocupă acum clădirea impozantă din Piaţa Lubianka din Moscova.

Imaginile cu manifestanţii care distrug monumentul cu ajutorul unei macarale de construcţii s-au aflat printre cele mai puternice simboluri ale prăbuşirii conducerii comuniste.

Statuia lui Dzerjinski a rămas într-un parc din Moscova de atunci, alături de alte sculpturi cu lideri sovietici, înlăturate din locurile lor iniţiale după prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Comuniştii şi alte grupuri extremiste au făcut timp îndelungat presiuni pentru ca statuia lui Dzerjinski să revină la locul iniţial, dar autorităţile ruse au ignorat cererile până acum.

Referendumul propus a cauzat disperare în rândul politicienilor liberali şi apărătorilor drepturilor omului.

Liudmila Alexeieva – o dizidentă din era sovietică, acum în vârstă de 87 de ani şi care conduce respectatul Grup Helsinki din Moscova – a denunţat votul planificat ca fiind o farsă.

“Pot umbla doar cu ajutor, dar dacă ei repun pe picioare monumentul lui Dzerjinski voi merge acolo şi îl voi stropi cu vopsea roşie, culoarea sângelui vărsat de acel nemernic”, a declarat ea, conform Interfax.

Legislatura Moscovei a permis miercuri Partidului Comunist rus să înceapă colectarea a aproximativ 150.000 de semnături necesare pentru desfăşurarea un referendum în luna septembrie în privinţa reamplasării statuii la locul ei iniţial, adaugă Moscow Times.

Comisia Electorală din Moscova, care iniţial a promis că va bloca votul, şi-a schimbat pe neaşteptate poziţia joi şi a înregistrat un grup care va strânge semnăturile pentru desfăşurarea votului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor