Oficialii încearcă resuscitarea discuţiilor de pace pentru Ucraina, după ce Marco Rubio a lipsit la reuniunea de la Londra

Secretarul de stat american Marco Rubio şi-a anulat brusc participarea la discuţiile de pace de la Londra (Official State Department photo by Freddie Everett)
Redacţia
23.04.2025

Oficialii americani, ucraineni şi europeni au organizat miercuri reuniuni „substanţiale” pentru a încerca să repună pe picioare negocierile de pace, după ce anularea deplasării secretarului de stat american Marco Rubio a ridicat semne de întrebare cu privire la progresele înregistrate, relatează Reuters.

Absenţa lui Rubio de la discuţiile de la Londra a determinat anularea unei reuniuni mai ample cu miniştrii de externe din Ucraina, Marea Britanie, Franţa şi Germania, subliniind diferenţele de poziţie dintre Washington, Kiev şi aliaţii săi europeni cu privire la modul de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina.

Scăderea nivelului discuţiilor vine într-un moment critic, la câteva zile după ce preşedintele american Donald Trump a avertizat că Washingtonul s-ar putea retrage în cazul în care nu vor exista progrese în privinţa unui acord în curând. Trump a crescut presiunea duminică, odată cu declaraţia că speră ca Moscova şi Kievul să ajungă la un acord în această săptămână pentru a pune capăt conflictului de trei ani.

În centrul discuţiilor de miercuri s-a aflat încercarea de a stabili ce poate accepta Kievul după ce trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, a prezentat propuneri în cadrul unei sesiuni similare care a avut loc la Paris săptămâna trecută. Trei diplomaţi au declarat că acele propuneri păreau să ceară mai multe concesii din partea Ucrainei decât din partea Rusiei.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Keir Starmer a minimalizat orice dezamăgire legată de anularea bruscă a deplasării lui Rubio şi a declarat că discuţiile au implicat „întâlniri tehnice substanţiale cu oficiali europeni, americani şi ucraineni cu privire la modul de a opri luptele”.

„Rămânem absolut hotărâţi să asigurăm o pace justă şi durabilă în Ucraina, iar aceste discuţii de astăzi sunt o parte importantă a acestui obiectiv”, a declarat purtătorul de cuvânt.

De când Trump şi-a exprimat dorinţa de a intermedia pacea în Ucraina şi a făcut un apel surpriză către preşedintele rus Vladimir Putin în februarie, naţiunile europene s-au străduit să găsească modalităţi de a sprijini Kievul împotriva Moscovei, menţinând în acelaşi timp SUA de partea sa.

Dar propunerile lui Witkoff, despre care mai multe surse au spus că includeau recunoaşterea anexării Crimeei de către Rusia, începerea ridicării sancţiunilor impuse Rusiei de către Washington şi excluderea aderării Ucrainei la NATO, au fost inacceptabile pentru Ucraina şi alte naţiuni europene.

"Spuneţi Da sau priviţi-ne cum plecăm”

Vicepreşedintele JD Vance a declarat, în timpul unei vizite în India, că este „optimist” că „europenii, ruşii şi ucrainenii sunt capabili, în cele din urmă, sa treacă linia de sosire”.

Cu toate acestea, el a aruncat şi mănuşa celor două părţi beligerante: „Am făcut o propunere foarte explicită atât ruşilor, cât şi ucrainenilor, şi este timpul ca ei să spună da sau ca Statele Unite să se retragă din acest proces. Aceasta înseamnă că atât ucrainenii, cât şi ruşii vor trebui să renunţe la o parte din teritoriul pe care îl deţin în prezent. Va trebui să existe unele schimburi teritoriale.”

Anularea călătoriei lui Marco Rubio a subliniat dificultatea de a elimina diferenţele dintre diferitele părţi.

O sursă apropiată discuţiilor a declarat că anularea călătoriei a venit după ce Ucraina a redactat marţi un document pentru europeni, în care a afirmat că nu vor exista discuţii pe teme teritoriale până la „o încetare a focului completă şi necondiţionată”.

Sursa a declarat că aparenta nervozitate a SUA ar putea indica faptul că poziţia ucraineană nu se aliniază cu ceea ce reprezentanţii Washingtonului au convenit până acum cu ruşii.

Unele dintre propunerile lui Witkoff, despre care Rubio a spus că au primit o primire încurajatoare la Paris, au fost respinse de Kiev.

Vicepremierul ucrainean Iulia Svyrydenko a declarat că Kievul nu va recunoaşte suveranitatea Rusiei asupra Crimeei, peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

"Ucraina este pregătită să negocieze - dar nu să se predea”, a scris Svyrydenko pe X. "O încetare completă a focului - pe uscat, în aer şi pe mare - este primul pas necesar. Dacă Rusia optează pentru o pauză limitată, Ucraina va răspunde la fel. Poporul nostru nu va accepta un conflict îngheţat deghizat în pace."

Speranţă

Oficialii guvernamentali britanici au menţionat discuţiile tehnice pentru a arăta că eforturile sunt în curs de desfăşurare pentru a ajunge la un acord.

Ministrul britanic de Externe, David Lammy, şi ministrul Apărării, John Healey, au purtat discuţii „substanţiale” cu omologii lor ucraineni, iar Healey s-a întâlnit şi cu trimisul SUA pentru Ucraina, Keith Kellogg.

Rubio a vorbit cu Lammy marţi târziu şi a spus că aşteaptă cu nerăbdare să îşi reprogrameze călătoria, au declarat oficialii.

În afară de Crimeea, rămân alte puncte majore de divergenţă. Sursele spun că propunerile SUA includ acceptarea de către Ucraina şi europeni a realităţii controlului Rusiei asupra restului de 20% din teritoriul Ucrainei. Rusia face presiuni pentru ridicarea sancţiunilor UE împotriva sa înainte de finalizarea negocierilor, ceea ce Europa se opune cu fermitate, au declarat diplomaţii.

Washingtonul a propus săptămâna trecută stabilirea unei zone neutre la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ocupată de Rusia, potrivit diplomaţilor europeni. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că ar fi gata să colaboreze cu Statele Unite pentru a reporni centrala.

Unele dintre ideile Washingtonului sunt, de asemenea, de natură să nemulţumească Moscova. Doi diplomaţi au declarat că SUA nu insistă asupra cererii Rusiei de a demilitariza Ucraina şi nu se opun unei forţe europene ca parte a viitoarelor garanţii de securitate pentru Ucraina.

Witkoff nu a luat parte la discuţiile de la Londra. Dar, pe linia diplomatică paralelă a Washingtonului cu Moscova, el se va întâlni cu Putin în această săptămână în Rusia, a declarat Casa Albă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor