Oficialii din domeniul sănătăţii avertizează că o ciupercă mortală, rezistentă la tratament, este răspândită în spitalele din SUA

Oficialii din domeniul sănătăţii trag un semnal de alarmă cu privire la o ciupercă mortală descrisă ca fiind similară cu "a avea cancer", care este în creştere în spitalele din SUA.
Candida Auris, un tip de drojdie rezistentă la majoritatea tratamentelor, a fost detectată pentru prima dată în spitale în 2016, cu 52 de infecţii raportate în patru state, potrivit Daily Mail.
Dar cazurile s-au dublat în fiecare an de atunci, cu 4.514 infecţii în întreaga ţară detectate în 2023 - ultima dată disponibilă - şi boala s-a răspândit în 38 de state.
CDC a declarat-o o „ameninţare urgentă” în 2023, dar acum - provocând o alarmă suplimentară - cazurile sunt în creştere rapidă în spitalele din statele americane Georgia şi Florida.
Ciuperca poate coloniza pielea persoanelor din spitale şi suprafeţele şi echipamentele medicale contaminate, de unde este dificil de îndepărtat deoarece este rezistentă la majoritatea dezinfectanţilor.
Ea poate fi apoi transferată persoanelor bolnave prin contact fizic, unde poate intra în organism prin tăieturi sau dispozitive precum cele pentru un tub de respiraţie sau un cateter.
Aceasta poate provoca o infecţie gravă dacă ciuperca se răspândeşte şi infectează sângele. Aproximativ una din trei persoane care contractează C. Auris moare din cauza infecţiei.
Cei care au şederi prelungite în spital sau au nevoie de dispozitive medicale invazive sunt deosebit de expuşi riscului de infectare, avertizează medicii.
Semnele de avertizare ale infecţiei includ febră şi frisoane care persistă după tratamentul cu antibiotice pentru o infecţie bacteriană suspectată. De asemenea, pot exista roşeaţă, căldură şi puroi la locul rănilor infectate.
În cazurile grave, ciuperca provoacă o infecţie în fluxul sanguin şi în organele vitale care poate pune viaţa în pericol.
Este rezistentă la mulţi dezinfectanţi şi produse de curăţare standard utilizate în spitale, precum şi la medicamentele antifungice, ceea ce o face extrem de dificil de tratat.
Dr. Timothy Connelly, de la Memorial Health din Savannah, Georgia, a declarat pentru WJCL că a fi infectat cu această boală este similar cu a avea cancer.
"Ciuperca va continua să devină din ce în ce mai mare, va obstrucţiona anumite părţi ale plămânilor şi poate provoca pneumonie secundară. În cele din urmă, poate ajunge să omoare oameni", a spus el.
Avertizând cu privire la creşterea numărului de cazuri în Georgia, el a spus că spitalele folosesc acum dezinfectanţi de tip "Lista P", cei special concepuţi pentru a ucide ciuperca, pentru a curăţa unităţile spitaliceşti.
"Candida Auris este un tip de ciupercă similar cu Candida Albicans, care este cea care apare frecvent în infecţiile cu drojdie", a adăugat el.
"Diferenţa dintre Candida Auris este că este o ciupercă invazivă, iar multe dintre medicamentele obişnuite pe care le folosim, cum ar fi Diflucan, nu funcţionează în cazul acesteia. Iar medicamentele de linia a doua, cum ar fi Micafungin, în 10 la sută din cazuri, nu funcţionează".
Atât Diflucan cât şi Micafungin sunt medicamente antifungice utilizate în spitale.
Un studiu publicat luna aceasta a avertizat, de asemenea, cu privire la creşterea numărului de infecţii în Florida.
Accesând datele unui important sistem de sănătate, oamenii de ştiinţă de la Jackson Health System - care tratează aproximativ 120.000 de pacienţi în fiecare an - au avertizat că numărul cazurilor a crescut cu peste 2.000 % în jumătate de deceniu.
Au fost diagnosticate doar cinci infecţii în sistem în 2019, au spus ei, dar acest număr a crescut rapid la 115 cazuri în 2023.
În general, ei au constatat că hemoculturile au fost cea mai frecventă sursă de infecţii, deşi a existat o creştere mare din 2022 a infecţiilor cu ciuperca în ţesuturile moi.
În încheierea studiului, echipa a declarat: "Volumele de culturi clinice cu C. Auris au crescut rapid, însoţite de o extindere a surselor de infecţie".
În total, 10.788 de infecţii cu această ciupercă au fost detectate între 2016 şi 2023 în 38 de state.
Statul american New York a raportat cele mai multe infecţii, cu 1.795 de cazuri, între 2016 şi 2023, urmat de statele Illinois, cu 1.627, şi California, cu 1.566.
În 2023, statul California a înregistrat cele mai multe infecţii - 642 de cazuri - urmată de statul Nevada - cu 599 de cazuri - şi statul Florida - cu 568 de cazuri. În 2023, statele Utah şi Virginia de Vest au înregistrat primele cazuri de ciupercă.
Doar 12 state americane nu au detectat ciuperca până în prezent: Washington, Idaho, Montana, Wyoming, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Kansas, Vermont, New Hampshire, Mâine, Rhode Island şi Alaska.