Oficiali şi diplomaţi europeni, furioşi după insultele adresate de echipa Trump în conversaţia difuzată pe Signal

Uneori este mai bine să nu ştii ce spun aşa-zişii tăi prieteni pe la spatele tău. De exemplu, atunci când cel mai apropiat aliat al tău te numeşte „PATETIC”, te acuză că eşti „profitor” şi spune că ar trebui să plăteşti pentru ceva despre care nu ştiai că vor face, afirmă un material publicat de POLITICO.
Oficialii şi diplomaţii britanici şi europeni au reacţionat cu un amestec de supărare şi furie la scurgerea de mesaje private între personalităţi de rang înalt din guvernul lui Donald Trump cu privire la planurile de atacuri aeriene împotriva rebelilor Houthi din Yemen.
Potrivit publicaţiei The Atlantic, al cărei redactor-şef a fost adăugat din greşeală la conversaţia de pe grupul de chat la nivel înalt, vicepreşedintele JD Vance a spus că urăşte „să salveze din nou Europa” prin lansarea acţiunii militare pentru protejarea transportului maritim, în principal în beneficiul comerţului european. Secretarul Apărării, Pete Hegseth, i-a răspuns lui Vance: „Împărtăşesc pe deplin dispreţul tău faţă de parazitismul european. Este PATETIC.”
Un diplomat britanic a declarat că a urmărit cu stupoare scurgerea uluitoare de informaţii apărută luni seară, descriind-o drept „nebunească”. Diplomatul a remarcat că aceasta a întărit impresia că Vance a fost motorul ostilităţii SUA faţă de Europa. Acest lucru, a spus persoana, i-a forţat pe alţii, inclusiv pe Trump, să adopte o poziţie mai dură, deoarece „nu vrea să pară mai slab decât Vance”.
În public, miniştrii şi oficialii britanici au încercat să minimizeze daunele provocate de aceste dezvăluiri, insistând că alianţa cu SUA este puternică, iar comunicaţiile rămân sigure.
Dar fostul ministru britanic al Apărării Grant Shapps a declarat că unii membri ai administraţiei Trump au nevoie în mod clar de reeducare în privinţa aliaţilor lor. A fost greşit din partea lor să spună că armatele europene nu au făcut nimic pentru a aborda problema atacurilor lansate de rebelii Houthi susţinuţi de Iran asupra transportului comercial, a spus el.
Mesajele divulgate includeau chiar o discuţie despre cum să facă Europa să „remunereze” Statele Unite pentru costul acţiunii militare. De fapt, loviturile aeriene planificate, detaliate în grupul privat de pe aplicaţia Signal, au fost sprijinite de avioane britanice de realimentare, conform rapoartelor.
„Sunt de acord că Europa trebuie să facă mai mult în materie de securitate. Dar [prim-ministrul] Sir Keir [Starmer] ar trebui să reamintească Statelor Unite că Marea Britanie a condus operaţiunile. Am autorizat 4 atacuri RAF asupra Houthi şi Marina Regală a apărat transportul maritim din Marea Roşie. Forţele noastre şi-au riscat viaţa pentru a proteja comerţul. Unora din Washington trebuie să li se reamintească”, a postat Shapps pe X.
Ed Davey, liderul liberal-democraţilor, un partid britanic de opoziţie, a declarat: "JD Vance şi amicii săi nu sunt în stare să conducă un grup de chat, darămite cea mai puternică forţă militară din lume. Serviciile noastre de securitate trebuie să fie îngrijorate cu privire la informaţiile pe care le împărtăşim cu ei".
În altă parte în Europa, tonul diplomaţilor a fost mai degrabă de tristeţe şi resemnare.
Orice speranţă că Vance şi colegii săi dădeau un spectacol public de agresivitate faţă de Europa, în timp ce în particular erau mai înţelegători, a dispărut.
„Este dezolant să vezi modul în care vorbesc despre Europa atunci când cred că nimeni nu îi ascultă. Dar, în acelaşi timp, acest lucru nu este surprinzător [...] Doar că acum le vedem raţionamentul în toată gloria sa lipsită de diplomaţie”, a declarat un diplomat UE, căruia i s-a acordat anonimatul, ca şi altora, pentru a oferi un punct de vedere sincer.
Un oficial UE a spus că Vance „se întâmplă să fie ideologul în acest caz, dar este inevitabil să facă greşeli şi, în cele din urmă, să eşueze.” După aceea, la un moment dat, Statele Unite vor redeveni un partener de încredere, a spus oficialul.
Un al doilea diplomat UE a fost de acord că istoria sugerează că America va reveni într-o zi la rolul său de aliat solid pentru Europa.
„Pentru moment, şi în ciuda cuvintelor diplomatice uneori frumoase, încrederea este distrusă. Nu există nicio alianţă fără încredere. Prin urmare, cred că Europa trebuie să facă mult mai mult pentru că nu are de ales”, a spus diplomatul.
În ceea ce priveşte taxarea europenilor pentru operaţiune, un oficial UE de rang înalt a adăugat: „Nu am primit încă factura”.