Octavian Calmîc: Integrarea Europeană face imposibilă aderarea republicii la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan
Hotărârea politică pe care a luat-o Moldova privind integrarea europeană face imposibilă aderarea republicii la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, consideră viceministrul Economiei, Octavian Calmîc.
După cum relatează Infotag cu referire la un interviu acordat portalului Kommersant.md, Calmîc susţine că acestea sunt nişte „procese care se exclud reciproc”, deşi 45% din cetăţenii Moldovei susţin ideea aderării Moldovei la Uniunea Vamală.
Potrivit viceministrului, Uniunea Europeană, de asemenea, este un fel de uniune vamală şi „statul, „prin definiţie”, nu poate fi membru a câteva uniuni vamale, pentru că orice uniune vamală presupune o politică comună de taxe vamale referitor la ţările terţe”.
„Mai mult, Moldova şi alte ţări din CSI sunt membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului, unde există anumite restricţii privind crearea unei uniuni vamale şi privind reglementarea relaţiilor comerciale. Prezenţa fizică a Moldovei în Uniunea Vamală este imposibilă, dar este posibilă continuarea în acelaşi timp a dialogului şi parteneriatului cu Estul şi cu Vestul. Totodată, Uniunea Vamală presupune circulaţia liberă a mărfurilor, capitalului, oamenilor, serviciilor, dar noi deja dispunem de aceste privilegii în cadrul Acordului de comerţ liber cu CSI”, a amintit Calmîc.
Printre avantajele semnării Acordului de liber schimb R.Moldova - UE, el menţionat faptul că republica va avea „acces deplin al producţiei pe piaţa europeană (fără achitarea taxelor vamale), precum şi că va beneficia de procedura simplificată de aplicare a măsurilor netarifare în ceea ce priveşte standardizarea, licenţierea şi autorizarea”.
„Pentru aceasta a fost elaborat deja un program de armonizare a legislaţiei R.Moldova la normele UE, pentru ca certificatele noastre şi alte documente însoţitoare să fie recunoscute în UE. Afară de aceasta, va fi creată o bază normativă, graţie căreia în Moldova vor fi protejate mai bine mijloacele investitorilor străini. Nu puţini sunt cei care doresc să investească în economia Moldovei, deoarece RM este singura ţară din regiune care dispune de regim liber de comerţ atât cu Estul, cât şi cu Vestul. Ea ar putea fi, de exemplu, o platformă pentru producerea mărfurilor, materia primă fiind adusă din CSI, iar producţia finită fiind exportată în UE şi invers”, consideră viceministrul, care a subliniat că „acordul va contribui la creşterea investiţiilor şi la modificarea de structură a economiei naţionale – la apariţia noilor procese de producere, a unui nou potenţial pentru export”.
În acelaşi timp, el a recunoscut că „Moldova va trebui să cedeze mult”, în special, prin deschiderea pieţei.
„Vom încerca să ne înţelegem în privinţa unei perioade de tranziţie de cinci-zece ani pentru grupul de „produse vulnerabile”, timp în care taxele vamale se vor micşora treptat”, a spus Octavian Calmîc.