Octavian Calmâc a reprezentat Moldova la şedinţa Consiliului Euro-Asiatic de Standardizare

Tatiana Chiriac
25.05.2012

Delegaţia Republicii Moldova condusă de viceministrul economiei, Octavian Calmâc a participat în perioada 21-25 mai 2012, la Conferinţa Internaţională cu genericul „20 ani de desfăşurarea a politicii coordonate în domeniile standardizării, metrologiei şi certificării”, organizată în cadrul şedinţei Consiliului Euro-Asiatic de Standardizare (EASC), care a avut loc la Almatî (Kazahstan).

Viceministrul Octavian Calmâc a prezentat la Conferinţă un amplu raport dedicat experienţei Republicii Moldova în liberalizarea comerţului reciproc cu ţările Uniunii Europene, punând accentul pe rolul şi importanţa componentelor infrastructurii calităţii în acest proces. Octavian Calmâc a adus la cunoştinţa participanţilor informaţia privind schimbările legislative, normative şi instituţionale întreprinse de către Guvernul Republicii Moldova în domeniul reglementării tehnice, metrologiei, evaluării conformităţii şi acreditării, apărării drepturilor consumatorilor, preluării şi implementării continue a standardelor internaţionale şi europene în ţara noastră.

Totodată, în calitatea sa de şef-negociator al Acordului de Liber Schimb RM-UE, Octavian Calmâc a efectuat o descriere a procesului de pregătire şi negociere al Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

La şedinţa EASC au participat reprezentanţi ai organizaţiilor notorii din domeniul infrastructurii calităţii - Organizaţiei Internaţionale de Standardizare (ISO), Comisia Internaţională de Standardizare în Electrotehnică (IEC), Comitetul European pentru Standardizare, precum şi reprezentanţi ai institutelor de standardizare din Austria (ON), Franţa (AFNOR), Spania (AENOR), Marea Britanie (BSI), Germania (DIN), Polonia (PKN), Slovenia şi Turcia.

„Participarea Republicii Moldova la şedinţa Consiliului Euro-Asiatic de Standardizare este motivată de experienţa enormă a acesteia în domeniul infrastructurii calităţii luând în consideraţie multitudinea de Acorduri de colaborare şi Memorandumuri de înţelegere semnate de EASC cu Comitetul European de Standardizare, Comitetul European de Standardizare în Electrotehnică, Comisia Economică Europeană a Organizaţiilor Naţiunilor Unite. Republica Moldova îşi doreşte să înveţe şi să preia cele mai bune practici în calea sa spre integrare europeană”, a declarat Octavian Calmâc.

Menţionăm că EASC a fost creat în baza Acordului privind desfăşurarea politicii coordonate în domeniul standardizării, metrologiei şi certificării din 13 martie 1992. În anul 1995 EASC a fost recunoscut în calitate de organizaţie regională de standardizare de către Organizaţia Internaţională de Standardizare şi Comisia Internaţională de Standardizare în Electrotehnică. Activităţile principale ale EASC se axează pe dezvoltarea regulilor şi procedurilor de recunoaştere reciprocă a rezultatelor de evaluare a conformităţii, elaborarea documentelor normative şi metodologice în domeniile menţionate, precum şi în domeniile securitatea tehnică şi informaţională, care corespund principiilor OMC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor