Cu ocazia Zilei Mondiale a Metrologiei la Chişinău s-a desfăşurat ediţia a 12-a a Simpozionului Naţional de Metrologie
alte articole
Cu ocazia Zilei Mondiale a Metrologiei la Chişinău, luni, 21 mai s-a desfăşurat cea de a 12-a ediţie a Simpozionului Naţional de Metrologie cu genericul „Metrologia pentru securitate”. Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Economiei în cooperare cu Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie (INSM).
”Organizarea acestui simpozion vine să accentueze încă o dată rolul important, adesea invizibil, pe care îl are metrologia în viaţa de zi cu zi. Metrologia este acel domeniu care ne asigură cu măsurări corecte şi exacte în comerţ, industrie, energetică, protecţia drepturilor consumatorilor, sănătăţii şi asigură securitatea noastră peste tot - la locul de muncă sau la odihnă”, a declarat viceministrul Octavian Calmâc în cadrul prezentării perspectivelor de dezvoltare a domeniului infrastructurii calităţii în Republica Moldova.
Octavian Calmâc a informat participanţii despre Programul de reformare a sistemului infrastructurii calităţii prin reorganizarea Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie (INSM), Centrului de Standardizare şi Metrologie Bălţi şi Centrului de Standardizare şi Metrologie Ceadâr-Lunga şi crearea în baza acestora a trei instituţii separate – Institutul Naţional de Metrologie şi Institutul Naţional de Standardizare în calitate de instituţii publice şi Centrul de Metrologie Aplicată cu sediul de bază la Chişinău şi filialele în Bălţi, Ceadâr-Lunga, Cahul, care va fi organizaţie subordonată Ministerului Economiei.
”Astfel, Institutul Naţional de Metrologie va fi responsabil de asigurarea trasabilităţii măsurărilor, menţinerea etaloanelor naţionale şi a celor de referinţă, conservarea şi transmiterea unităţilor de măsură legale în baza Sistemului Naţional de Etaloane iar Centrul de Metrologie Aplicată va asigura implementarea în teritoriu a politicii de stat în domeniul metrologiei şi efectuarea verificărilor metrologice şi etalonarea mijloacelor de măsurare”, a specificat Octavian Calmâc.
La finalul prezentării, viceministrul Economiei a trasat drept obiectiv necesitatea amplificării colaborării internaţionale în domeniul infrastructurii calităţii şi aderarea Republicii Moldova la organizaţii europene şi internaţionale precum ar fi: Asociaţia Europeană a Institutelor Naţionale de Metrologie (EURAMET), Comitetul European pentru Standardizare în Domeniul Electrotehnic (CENELEC), Institutul European de Standardizare în domeniul Telecomunicaţiilor (ETSI), etc.
Menţionăm că în fiecare an, la 20 mai, specialiştii metrologi din întreaga lume omagiază Ziua Mondială a Metrologiei. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a aprobat şi declarat Ziua de 20 mai drept „Ziua Mondială a Metrologiei", zi în care cu 137 de ani în urmă a fost semnată „Convenţia Metrului", un document de importanţă majoră pentru domeniu. Semnarea la Paris a acestui document în anul 1875, de către statele lumii, a marcat începutul cooperării internaţionale în domeniul metrologiei.