Occidentul nu mai este singurul centru mondial: Turcia îşi revizuieşte vectorii politici şi economici
alte articole
'Occidentul nu mai este singurul centru mondial' - acesta este un fapt important, care în ultimii 20 de ani s-a aflat la baza fiecărui eveniment, de la politică internaţională la acţiuni militari, de la căutarea deciziilor de politică internă la conflicte economice. Acest lucru a determinat discuţiile care s-au extins sub denumirea de 'schimbare a axei' şi care este capabil să determine viitorul Turciei şi al regiunii în care se află aceasta, ducând la un regres treptat al parteneriatului atlantic, notează publicaţia turcă Yeni Safak, preluată de Inosmi.ru.
În plan politic, economic, militar şi tehnologic are loc o îngustare a prăpastiei dintre Est şi Vest. Această prăpastie s-a răsfrânt în mod negativ asupra ţărilor occidentale, din punct de vedere al factorului uman, al resurselor şi motivaţiei. Astăzi, are loc o schimbare a hărţii marilor puteri, o modificare a 'centrului de greutate al globului pământesc', fapt care duce la prăbuşirea viziunilor privind 'lumea unipolară' după destrămarea 'echilibrului mondial bipolar'.
După cum a constatat premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, 'Occidentul nu mai este centrul mondial, lumea s-a transformat într-un sistem policentrist'. În acest context, 'apare necesitatea trecerii la o structură instituţională mai echitabilă'. 'Nimeni nu poate afirma că structura Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) este construită pe baza echităţii: dacă unul dintre cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU spune 'nu', adoptarea deciziei devine imposibilă'. În opinia lui Erdogan, este necesar ca Turcia să insiste asupra revizuirii mecanismelor de adoptare a deciziilor şi elaborării unui nou instrument (decizional), în conformitate cu noile realităţi.
Conducătorii acestei lumi, cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, nu sunt în stare să ajungă la o un acord nici măcar în propriile rânduri şi nu exprimă interesele lumii. În aceste condiţii, instituţiile internaţionale trebuie să se formeze ţinând cont de noua hartă a marilor puteri, hartă ce se creionează în prezent. Este necesară perfecţionarea sistemului existent sau crearea unui nou sistem al unor organizaţii internaţionale importante precum, în primul rând, Consiliul de Securitate al ONU, subliniază publicaţia turcă.
Potrivit Yeni Safak, un mecanism de luare a deciziilor, caracteristic pentru perioada de după cel de-al doilea război mondial, în care nu sunt reprezentate Africa, lumea islamică, India, nu corespunde realităţilor lumii din secolul XXI. Cauza principală a conflictelor, atât în regiunea în care se află Turcia, cât şi în alte părţi ale lumii, o constituie tocmai această problemă a (ne)reprezentării în cadrul organizaţiilor internaţionale.
Atât în plan politic, cât şi economic, lumea se îndreaptă de la monocentrism la policentrism. Se formează noi capitale, în primul rând economice. În acest sens, pentru generaţia nouă, mai tânără, din Turcia este caracteristică, în comparaţie cu cea precedentă, o viziune mai naţională, mai realistă. La noua generaţie, lipsită de prejudecăţi, viziunea asupra Turciei şi lumii se formează în conformitate cu protestele sus-menţionate, iar acest proces se remarcă nu doar în Turcia, ci şi în Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, conchide publicaţia turcă.