Occidentul ar trebui să uite de democratizarea Rusiei, afirmă un fost consilier al lui Dmitri Medvedev
alte articole
Occidentul ar trebui să dea uitării speranţele privind democratizarea şi reformarea Rusiei până cel puţin în 2018 şi să continue, la fel ca înainte, cooperarea comercială, a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel, fostul consilier al ex-preşedintelui rus Dmitri Medvedev, cunoscutul economist Vladislav Inozemţev. Niciun fel de critică nu va aduce 'absolut nimic', pentru că 'sistemele politic şi economic din Rusia sunt stabile şi nu dau niciun semn că s-ar putea prăbuşi', afirmă Inozemţev.
Economia rusă, care 's-a ţinut bine pe fondul crizei financiare mondiale', va continua să crească în medie cu câte 2-3% pe an, cel puţin până la sfârşitul noului mandat prezidenţial al lui Vladimir Putin. În afară de aceasta, cei mai mulţi dintre cetăţenii ruşi sunt şi ei mulţumiţi: 'atât de bine oamenii nu au dus-o niciodată', afirmă Inozemţev. De aceea, în opinia sa, 'nu au dreptate cei care afirmă că Vladimir Putin 'se va împiedica de criză''.
În ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile, Rusia este 'în mare parte o ţară liberă', deoarece 'cetăţenii obişnuiţi au restricţii minime, fie că este vorba despre restricţii de circulaţie sau de acces la informaţie', continuă Inozemţev. 'Problema este alta: pur şi simplu minorităţii i-a trecut prin cap că pentru soluţionarea problemelor sociale este nevoie să se unească, pentru ca aceste probleme să fie rezolvate în mod colectiv', afirmă economistul rus în interviul pentru Der Spiegel, preluat de Inopressa.ru.
De altfel, Inozemţev este convins că lucrurile nu vor ajunge la demonstraţii în masă, ca pe vremea Uniunii Sovietice. 'La acea vreme mulţi urau Uniunea Sovietică, iar pentru abatere de la doctrina politică oficială puteai ajunge în Siberia. Acum, însă, lucrurile sunt foarte simple: te-ai săturat (de viaţa în Rusia) - te-ai dus şi ţi-ai cumpărat bilet spre Londra', subliniază Inozemţev, făcând aluzie la opozanţi ruşi refugiaţi în Marea Britanie.
Eşecul modernizării, cu care s-au încheiat de fapt aspiraţiile administraţiei lui Medvedev, este explicat de Inozemţev în felul următor: 'Progresul şi modernizarea sunt strâns legate de aspiraţia spre o eficienţă mai mare, iar aceasta contravine logicii economiei ruse', în condiţiile în care 'nimeni nu este interesat aici de eficienţă'. 'De exemplu, Gazprom: această companie nu va încerca niciodată să-şi majoreze eficienţa, ei îi este mai uşor să majoreze preţurile. Nişte reforme serioase vor necesita schimbarea cursului elitelor cu 180 de grade', potrivit economistului.
În opinia lui Vladislav Inozemţev, tot despre ce se strigă acum în gura mare - fie că este vorba de înfiinţarea propriului sistem operaţional sau de viitoarea concurenţă pe care 'AvtoVAZ' o va face companiei 'Mercedes' - nu sunt decât un bluff al tehnologilor de PR. În unele domenii se creează în mod artificial iluzia succesului, pentru a atrage mijloace de la stat, constată expertul.
'De obicei, o modernizare de succes are loc ca urmare a unei situaţii fără ieşire, exemple în acest sens fiind Coreea de Sud, care a suferit de pe urma războiului, China, cu pustiitoarea sa revoluţie culturală, şi Brazilia, care a trecut printr-o dictatură militară. Modernizarea este, în primul rând, o îndepărtare de un trecut sumbru. Cum poţi să desfăşori modernizarea în Rusia dacă toţi afirmă că înainte, pe vremea Uniunii Sovietice, era mai bine?', conchide economistul.