Obiectivul G7 - plafonarea preţului la petrolul rusesc să fie instituită înainte de 5 decembrie

.
. (Captură ecran)

Grupul celor Şapte cele mai bogate economii vizează instituirea unui mecanism de plafonare a preţurilor la exporturile de petrol rusesc până la 5 decembrie, când intră în vigoare sancţiunile Uniunii Europene care interzic importurile maritime de ţiţei rusesc, a declarat miercuri un oficial de rang înalt al G7.

"Scopul aici este de a ne alinia la calendarul pe care UE l-a pus deja în aplicare. Vrem să ne asigurăm că mecanismul de plafonare a preţurilor intră în vigoare în acelaşi timp", a declarat oficialul, care a cerut să nu fie numit, informează Reuters.

G7 - Statele Unite, Canada, Japonia, Germania, Franţa, Italia şi Marea Britanie - au declarat luna trecută că vor lua în considerare stabilirea unui plafon de preţ pentru ţiţeiul rusesc, cu scopul de a limita veniturile din petrol pe care Moscova le foloseşte pentru a-şi finanţa invazia din Ucraina.

De atunci, au existat eforturi pentru a aduce la bord China şi India, care cumpără deja petrol rusesc, cu discount faţă de preţul pieţei.

"Am primit deja veşti de la o serie de ţări asiatice care sunt interesate fie să se alăture coaliţiei, fie să înţeleagă mai bine punctul la care va fi stabilit preţul, pentru a-şi întări mâna în negocierile cu ruşii la viitoarele contracte", a declarat oficialul G7.

Preţul stabilit de G7 va fi făcut public din acest motiv, a precizat acesta.

China şi India sunt interesate de ideea de a-şi reduce la minimum costurile cu importul petrolului, deoarece sunt îngrijorate de impactul bugetar care s-ar putea declanşa prin intermediul preţurilor de vânzare cu amănuntul - adesea subvenţionate - şi inflaţiei, a mai spus oficialul.

G7 doreşte ca preţul la ţiţeiul rusesc să fie stabilit de către membrii cartelului cumpărătorilor la un nivel superior costurilor de producţie ruseşti, astfel încât să ofere un stimulent Kremlinului pentru a continua să pompeze, dar cu mult sub preţurile actuale ridicate de pe piaţă.

În acest fel, Rusia s-ar confrunta cu o alegere dificilă între a accepta venituri mai mici, dar continue, şi aproape niciun venit, odată ce embargoul UE asupra ţiţeiului va intra în vigoare, în decembrie.

Oficialul a precizat că Rusiei îi va fi greu să îşi vândă ţiţeiul în altă parte, deoarece sancţiunile UE prevăd interzicerea tuturor serviciilor financiare legate de comerţul cu petrolul său, inclusiv asigurarea, reasigurarea şi finanţarea încărcăturilor şi a navelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie