Obiectivele vizitei lui Obama în Israel

Este de aşteptat ca Obama să continue abordarea problemelor specifice în timpul călătoriei sale, inclusiv relaţia SUA-Israel, securitatea şi stabilitatea regională în special în ceea ce priveşte Siria şi Iran, precum şi eforturile în curs pentru un proces de pace de succes. (Heidi Levine-Pool / Getty Images)
Genevieve Belmaker
21.03.2013

Începându-şi prima sa vizită în Israel cu un accent pe securitatea regională, preşedintele Barack Obama a oferit asigurări generale că Statele Unite este "cel mai mare prieten" al Israelului.

Dar convingerea publicului israelian de acest mesaj va reprezenta un element cheie pentru Obama, în încercarea sa de a câştiga încredere şi influenţă politică mai mare în regiune, în conformitate cu Natan Sachs de la Centrul Saban al Brookings Institution.

"Scopul vizitei ... ţine de domeniul diplomaţiei publice", a declarat Sachs într-un interviu telefonic.

Comparativ cu cei doi predecesori prezidenţiali ai săi, Bush şi Clinton, Obama are o popularitate relativ scăzută în rândul publicului israelian. Sachs susţine că încrederea câştigată va avea un impact tangibil la nivel de politici.

"Relaţiile publice sunt importante şi au implicaţii asupra lucrurilor reale. Nu este vorba doar despre nişte oameni care îl simpatizează pe preşedinte; este vorba de capacitatea sa de a utiliza această încredere, în special a israelienilor, în avantajul său în sfera diplomatică", a spus Sachs.

Chiar şi pe aspecte cum ar fi programul nuclear al Iranului, percepţia publicului israelian în legătură cu Obama poate avea consecinţe reale în rezolvarea ameninţării iraniene, în conformitate cu Sachs.

"Dacă israelienii vor avea mai multă încredere în el, este mai puţin probabil că ei să acţioneze în mod unilateral, Statele Unite preferând să nu facă asta. Şi cu cât mesajul Israelului şi Statelor Unite ale Americii este mai unitar, cu atât este mai probabil ca Teheranul să înţeleagă acest mesaj şi să revină la masa negocierilor în runda următoare", a susţinut Sachs.

Ameninţări existenţiale

În prima zi a vizitei sale de patru zile în regiune, Obama şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au discutat în mod repetat despre potenţialele ameninţări reprezentate de armele nucleare din Iran şi armele chimice din Siria.

"Ce era înainte o zonă destul de dură, a devenit acum şi mai dură", a declarat Obama în timpul unei conferinţe de presă, la finalul primei zile în Ierusalim. Conferinţa de presă a fost transmisă în direct de Casa Albă din Ierusalim.

La rândul său, în timpul conferinţei de presă şi pe tot parcursul zilei, Netanyahu a susţinut în mare parte mesajul lui Obama şi a subliniat că securitatea este mai presus de toate celelalte aspecte. El a subliniat cât de importantă este prevenirea răspândirii armelor chimice din Siria şi a "încercării neîncetate a Iranului de a obţine arme nucleare."

El a susţinut din nou dreptul Israelului de a se apăra, în special când vine vorba de Iran, spunând că diplomaţia trebuie să fie "sporită" de auto-apărare.

"Avem dreptul şi capacitatea de a ne apăra", a spus Netanyahu la conferinţa de presă la care a participat şi mass-media internaţională.

Obama l-a asigurat pe Netanyahu că, în ceea ce priveşte cei 200 milioane de dolari pe care Statele Unite ale Americii le oferă în prezent Israelului pentru a sprijini sistemul de apărare anti-rachete Iron Dome, nu va exista "nicio întrerupere a finanţării."

Dar în primele sale comentarii publice de la aeroportul din Tel Aviv, imediat după aterizare, Obama a spus că "Statele Unite ale Americii sprijină Israelul pentru că este în interesul nostru fundamental privind securitatea naţională."

Întâlnirea cu conducerea arabă

Vizita lui Obama în regiune va include opriri importante în Ramallah, Cisiordania şi Iordania, unde se va întâlni cu liderii arabi ai Autorităţii Palestiniene şi cu regele Iordaniei.

Ben Rhodes, consilierul adjunct de securitate naţională pentru comunicaţii strategice al SUA, a declarat într-un rezumat de săptămâna trecută că obiectivul lui Obama în întâlnirea cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas este reafirmarea sprijinului SUA pentru o soluţie cu două state.

Rhodes a spus că Obama îşi va "reafirma sprijinul atât pentru aspiraţiile palestiniene cât şi pentru o soluţie cu două state, dar va susţine şi importanţa consolidării instituţionale pe care autoritatea palestiniană încearcă să o realizeze în Cisiordania."

Haim Malka, asociat senior şi director adjunct al Programului pentru Orientul Mijlociu de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS), susţine că vizita sa în Cisiordania are o intenţie clară.

"Preşedintele va încerca să convingă palestinienii că nu i-a uitat şi că încă doreşte să-i ajute în crearea unui stat palestinian independent", a declarat Malka în timpul unui rezumat de presă de miercuri.

Dar el a adăugat că Statele Unite ale Americii au rămas unul din cei mai mari donatori pentru palestinieni, în ciuda tensiunilor.

Atât Netanyahu cât şi preşedintele israelian Shimon Peres şi-au exprimat devotamentul pentru o soluţie cu două state şi negocieri reînnoite cu Autoritatea Palestiniană, dar "fără condiţii prealabile."

Discursul adresat publicului israelian

Unul dintre momentele cheie ale călătoriei lui Obama va fi discursul său de joi din faţa a mii de israelieni, inclusiv mulţi studenţi, de la Centrul de Convenţii de la Ierusalim.

"Acesta este adevăratul scop al vizitei – posibilitatea ca preşedintele să vorbească direct poporului israelian cu privire la viitorul pe care dorim să-l construim împreună", a spus Rhodes.

Obama va vizita şi unele zone cu o importanţă culturală şi nu numai, inclusiv renumitul sit arheologic Petra din Iordania, Muzeul Israel, Muzeul Holocaustului Yad Vashem şi centrul memorial din Ierusalim, un centru de tineret din Ramallah şi Biserica Naşterii Domnului din Betleem.

Malka a spus că Obama "înţelege capcanele [vizitei sale în regiune], acesta fiind motivul pentru care Casa Albă a încercat să gestioneze aşteptările după ce a anunţat călătoria."

"În cele din urmă, preşedintele va îndemna la răbdare şi reţinere de ambele părţi - răbdare ca diplomaţia şi sancţiunile să poată încetini încercarea Iranului de a dezvolta arme nucleare şi răbdare ca reluarea negocierilor şi renunţarea la violenţă să ajute palestinienii să aibă un stat independent în cele din urmă", a afirmat Malka.

Vizita aceasta este prima călătorie externă a lui Obama în cel de-al doilea mandat ca preşedinte, şi prima vizită pe care a făcut-o vreodată în Israel în calitate de preşedinte. El a vizitat anterior ţara, când era senator american al statului Illinois. El este al cincilea preşedinte american ce a vizitat Israelul.

Gidon Belmaker, Jasper Fakkert şi Tara MacIsaac au contribuit la acest raport.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor