Obama a exagerat atunci când a comparat Israelul şi SUA (presă)

Ţinând cont de reputaţia sa de politician american cu o atitudine neprietenoasă faţă de Israel, nu este de mirare că preşedintele SUA, Barack Obama, şi-a început vizita în această ţară exprimându-şi insistent respectul faţă de partea gazdă.
Barack Obama, în Washington, DC (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
21.03.2013

Ţinând cont de reputaţia sa de politician american cu o atitudine neprietenoasă faţă de Israel, nu este de mirare că preşedintele SUA, Barack Obama, şi-a început vizita în această ţară exprimându-şi insistent respectul faţă de partea gazdă. Obama s-a străduit să îndepărteze în special acuzaţiile conform cărora el a prezentat întemeierea statului Israel ca fiind o compensaţie pentru Holocaust. În discursul său, Obama a enumerat ceea ce, în opinia sa, este comun pentru SUA şi Israel, notează cotidianul american Los Angeles Times, preluat de Inopressa.ru.

În opinia lui Obama, ambele ţări au o istorie asemănătoare: 'o istorie a patrioţilor care au decis să devină oameni liberi în propria lor ţară, o istorie a deschizătorilor de drumuri, care au creat un stat nou, şi a imigranţilor din toate colţurile globului pământesc, care înnoiesc în permanenţă societăţile noastre atât de variate'.

Însă, în societatea americană religia sau apartenenţa etnică nu constituie factori determinanţi, subliniază LA Times. Cotidianul precizează că, în pofida faptului că 78,4% din populaţie SUA sunt creştini, acest lucru nu face din SUA un 'stat creştin'. Politica SUA privind imigraţia 'nu este îndreptată spre strângerea unui popor împrăştiat în întreaga lume pe pământul strămoşilor săi', contestă publicaţia afirmaţiile lui Obama.

Tocmai din motivul că israelienii doresc să menţină statutul Israelului de 'stat evreu' este atât de importantă soluţionarea conflictului israeliano-palestinian pe calea creării a două state separate, pentru că în caz contrar Israelul ar putea fi nevoit să aleagă între caracterul naţional al statului şi ataşamentul pentru valorile democratice. În pofida altor trăsături comune pe care le au cu Israelul, în faţa SUA nu se pune o astfel de alegere, conchide publicaţia americană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor