Obama şi dezbaterea rasială, partea a doua

Moartea unui tânăr afro-american readuce problema rasială în dezbaterea politică.
Preşedintele american, Barack Obama. (JIM WATSON / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.03.2012

Moartea unui tânăr afro-american readuce problema rasială în dezbaterea politică. Florida a aprobat în 2007 legea Stand Your Ground, care permite cetăţenilor să folosească violenţa în cazul în care se văd ameninţaţi. Din acest motiv George Zimmerman, un agent de pază în vârstă de 28 de ani a rămas în libertate după ce l-a împuşcat mortal pe adolescentul de culoare Trayvon Martin. Trayvon, se afla în vizită la o prietenă a tatălui său, când s-a hotărât să iasă din casă să cumpere nişte dulciuri, notează miercuri ziarul ABC.

'Se învârtea pe aici ca şi cum ar căuta probleme, părea drogat. Ploua cu găleata şi parcă ţinea ceva în mână. Mi s-a părut că vine direct spre mine. Tinerii de felul lui aduc mereu necazauri'. Este transcripţia declaraţiei făcută de agentul de pază Zimmerman la sediul poliţiei, la 26 februarie, când l-a văzut pe Trayvon Martin, un afro-american de 17 ani plimbându-se pe străzile din Orlando. A tras spre el şi l-a omorât. Trayvon ieşise să cumpere o pungă cu jeleuri şi o băutură răcoritoare. Era îmbrăcat într-un trening cu glugă, ceea ce l-a speriat pe Zimmerman.

'Există cartiere unde delincvenţa îşi pune amprenta asupra negrilor, care au mai puţine posibilităţi să acceadă la educaţie', spune sociologul José Manuel Roca, autor al cărţii 'Naţiunea neagră, putere neagră'. Însă lipsa de oportunităţi a creat o cultură marginală care nu rămâne în ghetouri şi se întinde dincolo de ele. Este ceea ce s-a întâmplat cu asasinarea lui Trayvon. Moartea tânărului de culoare a deschis o nouă dezbatere rasială în SUA. La o lună de la tragedie, protestele s-au extins în întreaga ţară. Au început în Florida, când jucătorii echipei de baschet Miami Heat au pozat cu glugă pe cap şi lideri afro-americani marcanţi precum Jesse Jackson au cerut ca 'durerea să fie transformată în putere'.

Dezbaterea a atins cote atât de mari încât însuşi preşedintele Obama, puţin dispus să se implice în chestiuni rasiale, s-a simţit dator să intervină, declarând: 'Dacă aş fi avut un fiu ar fi semănat cu Trayvon'. Potrivit lui Roca, când Obama s-a prezentat în 2008 la alegeri, a făcut-o ca simplu cetăţean 'american, nu ca un negru'. Obiectivul său era de a elimina orice urmă rasială din campanie pentru a nu se confrunta cu o politică revanşardă'. Nu se ştie ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi abordat alt tip de campanie, dar, potrivit unui sondaj realizat de AP-Ipsos, Obama ar fi obţinut mai multe voturi dacă era alb.

'Părerea mea este că se va întâmpla acelaşi lucru ca în 2008', afirmă Tammy Frisby, de la think-tank conservator Hoover Institution, potrivit căruia Obama a pierdut între 2 şi 3 la sută pentru că este negru. Patru ani mai târziu, chestiunea rasială continuă să ocupe dezbaterea politică. Candidatul republican Newt Gingrich a calificat drept ruşinoasă afirmaţia lui Obama privind moartea lui Trayvon. 'Sugerează oare preşedintele, că ar fi fost mai bine să fie alb cel împuşcat, pentru a nu semăna cu el?'. David Plouffe, consilierul lui Obama, a calificat afirmaţia drept iresponsabilă.

Dezbaterea rasială s-a aflat mereu în prima linie. Mulţi au acuzat-o pe guvernatoarea de Arizona, Jane Brewer, de rasism când l-a ameninţat cu degetul pe Obama în timpul unei discuţii aprinse anul trecut. Iar prima doamnă, Michelle Obama, a denunţat că i se creează o imagine de 'negresă supărată', într-o carte despre cuplul prezidenţial. Iar actorul Robert de Niro a fost nevoit să-i ceară scuze lui Michelle Obama pentru nişte afirmaţii considerate rasiste. Potrivit lui Roca, este 'o problemă veşnică încă nerezolvată'. 'Trebuie să se ofere mai multe oportunităţi comunităţii de culoare facilitând asistenţa socială şi educaţia'. Altfel, va rămâne 'o cultură marginalizată greu de eradicat, care face ca minorităţile afro-americane şi hispanice să nu aibă drept la o viaţă normală şi să caute refugiu în delincvenţă'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor